- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNOS: "Veel kustvissers frauderen met motorvermogen"

NOS: “Veel kustvissers frauderen met motorvermogen”

- Advertentie -

Delen

Tientallen kustvissersschepen gebruiken veel meer motorvermogen dan de 300 pk die wettelijk is toegestaan door de Europese Unie. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Brussel. Daarover bericht de NOS op 28 september. De Nederlandse overheid treedt al minstens tien jaar nauwelijks op de fraude, stelt de omroep.

Met een sterkere motor kan een schip sneller en met grotere netten varen en meer vis of garnalen vangen. Om het zeeleven vlak voor de kust te beschermen, moeten schepen die daar vissen hun motorvermogen begrenzen op 300 pk. Maar daar wordt op grote schaal mee gesjoemeld, in de hele EU.

Begrenzing ongedaan gemaakt

Het speelt in heel Europa. Het EU-onderzoek richtte zich op veertien lidstaten. Meer dan de helft van de 68 gecontroleerde schepen voer met veel te sterke motoren. Van de elf onderzochte Nederlandse kotters zaten er acht fout.

Volgens de NOS hebben ongeveer 40 van de 75 grootste Nederlandse kustvissers motoren met oorspronkelijke vermogens van 490 tot 740 pk. Die zijn afgesteld op 300 pk om aan de regels voldoen. Maar die begrenzing wordt daarna vaak ongedaan gemaakt, achterhaalde de NOS uit tientallen gesprekken met betrokkenen uit de visserij.

Tachograaf

De Europese Commissie wil een tachograafverplichting invoeren. Ook de Nederlandse minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit denkt in die richting. Tegenover de NOS geeft ze toe dat de overheid tekortschiet met de handhaving: “We zien dat dat nu dus op deze manier niet werkt. Dus moeten we naar een andere vorm van controle, bijvoorbeeld een tachograaf, zoals in vrachtwagens. Dan kun je echt zien wat het vermogen van motoren is.”

Delen

- Advertentie -

Meer

1 reactie

  1. Kan de minister zich niet nuttiger maken met de illegale vangst van de glasaal? Hiervan mag 30 ton worden gevangen om uit te zetten in Europese wateren, maar een veelvoud van deze hoeveelheid wordt illegaal (voor 1000 € per kilo) naar Aziatische landen geëxporteerd, door oa. Frankrijk!
    Zet dit niet meer zoden aan de dijk dan waar de minister nu mee bezig is?!

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -