Vanaf 1 november toch betalen voor afgifte afval

0

Rijkswaterstaat voert het abonnement voor de afgifte van ‘overig scheepsbedrijfafval’ toch in. Vanaf 1 november moeten schippers betalen voor de afgifte van onder meer huisvuil en niet-oliehoudend klein gevaarlijk afval (KGA). De afvalcontainers langs de rijksvaarwegen zijn alleen te openen met een ecokaart van de SAB met geactiveerde chip.

Eerder dit jaar stuitte het plan op fel verzet van scheepseigenaren en binnenvaartorganisaties. Zij vinden het oneerlijk dat schippers moeten betalen (velen hebben een waladres en betalen aan hun gemeente ook al een afvalstoffenheffing). Daarnaast wilden ze dat er een Europees systeem komt, aangezien de heffing een uitvloeisel is van deel C van het internationale Scheepsafvalstoffenverdrag.
Minister Schultz stelde de invoering daarom uit naar 1 november om Rijkswaterstaat Stichting Afvalstoffen & Vaardocumenten enerzijds en de binnenvaartorganisaties anderzijds tijd te geven tot een compromis te komen. Dat is niet gelukt. De organisaties waren het niet eens met de drie opties die hen werden voorgelegd. Rijkswaterstaat had 21 oktober als uiterste reactietermijn opgegeven. Zonder keuze uit de opties zou minister Schultz van Infrastructuur en Milieu zelf beslissen. Dat resulteerde in een variant met twee abonnementsvormen.

Abonnement
Schippers kunnen kiezen uit twee abonnementsvormen. Het totaalabonnement voor niet-oliehoudend KGA én huisvuil kost 469 euro per jaar. Kiest de schipper alleen voor de afgifte van niet-oliehoudend KGA dan kost een abonnement 194 euro per jaar.
Het afsluiten van een abonnement is overigens niet verplicht. Zonder abonnement kunnen schippers hun afval nog steeds afgeven in havens.
Het abonnement is niet bedoeld voor grof bedrijfsafval. Dit wordt per kilo afgerekend tegen een tarief van één euro per kilo.

De afgelopen maanden klaagden diverse schippers over de SAB-chip die slecht zou werken. Het duurt vaak lang voordat een container opengaat met de kaart en soms lukt het helemaal niet. Met als gevolg dat schippers uit frustratie hun vuilniszakken naast de container zetten. (foto Dirk Kamperman)

Chip
Voor het afsluiten van het abonnement is het nodig dat de ecokaart is voorzien van een chip. De chip en het abonnement zijn verkrijgbaar bij de SAB.
Schepen die buiten het Scheepsafvalstoffenverdrag vallen, zoals monumentale schepen en recreatievaart, en niet in het bezit zijn van een ecokaart, kunnen ook een abonnement aanvragen bij de SAB.

Gesloten containers
In aanloop naar het abonnementensysteem zijn dit jaar open containers langs de vaarwegen vervangen door gesloten containers, die alleen met een ecokaart met chip geopend kunnen worden. Ook bij andere afvalinzamellocaties, zoals depots en milieuboten, kan alleen nog afval afgegeven worden met een ecokaart met chip.
Schippers konden de afgelopen maanden gratis een chip aanvragen voor hun ecokaart. Tot nu toe werkte de chip zonder abonnement. Vanaf 1 november is de chip alleen te gebruiken als er ook een abonnement is afgesloten voor afgifte van afval.

Inzamellocaties
Met het invoeren van het abonnement wijzigt ook het inzamelnetwerk. Op een aantal plaatsen zijn of worden de oude containers verwijderd en niet vervangen door nieuwe.

Scheepafvalstoffenverdrag

Op 1 november 2009 trad het Scheepsafvalstoffenverdrag in werking. Hiermee willen de deelnemende landen (Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland en Nederland) het milieu beschermen.
Het algemene uitgangspunt van het verdrag is dat de veroorzaker de kosten draagt die verbonden zijn aan het inzamelen, het bewerken of het verwerken van het afval. Het verdrag bestaat uit drie delen. Deel A (olie- en vethoudend scheepsafval) en deel B (afval van lading) werden al eerder ingevoerd.

Het aantal inzamellocaties is teruggebracht om de kosten van het abonnement zo laag mogelijk te houden. Zo vervallen de afvalinzameling op de middenkolk van de Volkeraksluis en de afgiftelocatie aan de noordzijde van de Volkeraksluis.
Inzameling van KGA gebeurt voortaan via de 24 bestaande milieuboten en de twee depots (Nieuwegein en Volkerak-zuidzijde). Voor de inzameling van huisvuil staan op 25 locaties afvalcontainers. Grof bedrijfsafval kan (tegen betaling) worden afgegeven op een aantal milieuboten en de depots.
De precieze locaties van de afvalcontainers, de milieuboten en de depots staan op de website van de SAB.

Verboden
Het plaatsen van afval naast containers of op plaatsen waar de containers weggehaald zijn, is verboden. Rijkswaterstaat houdt de komende tijd extra toezicht op het illegaal dumpen van afval. Bij een overtreding wordt proces-verbaal opgemaakt.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.