- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsTweede deurkas in IJmuiden afgezonken

Tweede deurkas in IJmuiden afgezonken

- Advertentie -

Delen

Bij de aanleg van de nieuwe zeesluis IJmuiden heeft Rijkswaterstaat een nieuwe mijlpaal bereikt. De tweede deurkas (caisson) is succesvol afgezonken en ligt op zijn definitieve positie. In deze deurkas van het binnenhoofd rolt straks de sluisdeur aan de kanaalzijde in en uit. Hier is ook plaats voor de reservedeur.

In de afgelopen maanden heeft aannemersconsortium OpenIJ (een combinatie van BAM en VolkerWessels) het caisson ruim 18 meter gecontroleerd afgezonken. Een technisch hoogstandje waarbij de deurkas centimeter voor centimeter op de juiste diepte werd geplaatst. Op 11 oktober lag hij op zijn definitieve plek.

De deurkas is 81 meter lang, 55 meter breed en 28 meter hoog. Het gewicht bedraagt 150.000 ton. Daarmee is het bouwwerk aanzienlijk groter dan de deurkas aan de zeezijde. Die is 80 meter lang, 26 meter breed en 24,50 meter hoog en werd vorig jaar al geplaatst.

Robotarmen

Het afzinken gebeurde door het zand onder de deurkas met behulp van op afstand bestuurbare spuitlansen weg te spuiten. Robotarmen zorgden vervolgens voor het afvoeren van het zand.

Met camera’s op diverse plekken onder de vloer van het caisson, sensoren en meetinstrumenten werd dit proces zeer nauwgezet 24/7 gemonitord. Nu het caisson op zijn plek ligt, wordt de ruimte onder de deurkas opgevuld met beton. Ook wordt er verder gewerkt aan de aansluiting op de drempel waar straks de deur overheen rijdt.

foto’s: Rijkswaterstaat/Topview Luchtfotografie

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -