- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsTouwfabriek G. van der Lee tikt 475 jaar aan

Touwfabriek G. van der Lee tikt 475 jaar aan

- Advertentie -

Delen

Touwfabriek G. van der Lee, een van de oudste bedrijven van Nederland, bestaat dit jaar 475 jaar. Al vóór de officiële oprichting in 1545 was het bedrijf in Oudewater al actief. G. van der Lee was tot 2013 een familiebedrijf en staat bekend om zijn vakmanschap en innovaties.

De laatste jaren focust het bedrijf, dat tegenwoordig onderdeel is van de Hendrik Veder Group, ook op duurzaamheid. Het bedrijf produceerde eeuwen geleden de tuigage voor Nederlandse zeilschepen voor overzeese handel en innoveerde de laatste jaren onder andere met een touwoplossing voor de afscherming voor hockeyvelden.

Rijke historie

Onderzoek van Nyenrode toonde in 2007 aan dat G. van der Lee het oudste familiebedrijf van Nederland was. “We zijn er trots op de laatste Nederlandse touwfabriek te zijn die vezeltouwen maakt. Uit die fabriek komen allerlei soorten touw: van klimtouwen voor gymzalen tot touwen voor replica’s van middeleeuwse schepen. Onze kabelaringen (touwwerk rondom sloepen die beschadigingen aan de boot voorkomen) en rekkers (touwwerk voor sleepboten) zijn internationaal bekend”, aldus general manager Hans Hubregtse.

G. van der Lee is gevestigd in het voormalige vestingstadje Oudewater en kent een rijke historie. Op het hoogtepunt werkten er zo’n 250 mensen bij de touwfabriek. In het verleden heeft de familie van der Lee alle lijnbanen die Oudewater rijk was overgenomen en in 1890 is de huidige lijnbaan gerealiseerd. Op deze lijnbaan worden nog steeds op traditionele wijze touwen geslagen.

G. van der Lee is gevestigd in het Utrechtse stadje Oudewater.

Veertien generaties

“Daar zijn we nog steeds erg trots op. Hier worden tot op de dag van vandaag kabelaringen gemaakt, een product waar we overigens marktleider in zijn.”

De familie Van der Lee stond veertien generaties aan het roer van het bedrijf, tot het familiebedrijf in 2013 verkocht werd aan de Hendrik Veder Group. “Het uitgangspunt was altijd: zorgen dat alle touwen die er zijn ofwel geproduceerd ofwel geïmporteerd kunnen worden. Een familiebedrijf focust op de lange termijn en hecht veel waarde aan het personeel. Gelukkig is dat behouden gebleven in de nieuwe constructie.”

Duurzaamheid en innovatie

G. van der Lee loopt al eeuwen voorop met nieuwe technologieën. Zo was het bedrijf een van de eerste partijen die gebruik maakten van stoommachines, eind 19e eeuw. Ook in het eigen vakgebied wist het bedrijf te innoveren. De laatste jaren hechten steeds meer bedrijven waarde aan een duurzame productie van touwen.

“We hebben het geluk dat we amper vervuilend zijn: we verwerken immers natuur- en kunststofvezels tot touwen en produceren een erg beperkte hoeveelheid afval. Toch zoeken we continu naar manieren om een nog groenere bedrijfsvoering mogelijk te maken en letten we streng op de certificaten van onze leveranciers. Steeds meer klanten vragen immers naar een Green Passport en asbestvrije productie.”

G. van der Lee produceert en distribueert hoogwaardige touwproducten met name voor bedrijven met bijzondere behoeften aan touw, vooral in de maritieme sector, de offshore en de industrie. De Hendrik Veder Group is een in Nederland gevestigde onderneming die producten en diensten levert op het gebied van staaldraad en vezelkabels voor onder meer de offshore en maritieme industrieën.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

1 reactie

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -