- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAanpak vaste laag Nijmegen start vandaag

Aanpak vaste laag Nijmegen start vandaag

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat start vandaag (29 september 2020) met onderhoudswerkzaamheden aan de vaste laag in de Waal bij Nijmegen. Die ondiepte in de rivier is bij laag water al jaren een hindernis voor de beroepsvaart.

De werkzaamheden duren volgens planning tot 4 december 2020. De scheepvaart op de Waal zal naar verwachting weinig hinder ondervinden, aldus Rijkswaterstaat. Wel moeten passerende schepen hun snelheid aanpassen.

Bulten

De vaste laag in de Waal bij Nijmegen bestaat uit stenen op de rivierbodem. Over een traject van ongeveer 2 kilometer liggen ‘bulten’ die tot 30 centimeter hoog zijn. Passerende schepen die laag in het water liggen kunnen hierdoor, met name bij laag water, de vaste laag raken.

Bij de werkzaamheden zet Rijkswaterstaat twee kraanschepen en twee duwboten met beunbakken in. Zij zullen ongeveer 15.000 kuub aan stenen weghalen. “De verwijderde stenen storten we in de erosiekuil naast de vaste laag.”

De werkzaamheden vinden plaats van bovenstrooms in de richting van benedenstrooms. Om het resultaat vast te leggen, meet een peilvaartuig de hoogte in.

Weinig hinder voor de scheepvaart

Naar verwachting zal de scheepvaart op de Waal weinig hinder ondervinden van de onderhoudswerkzaamheden. Omdat de werkzaamheden in en direct naast de vaargeul plaatsvinden, zullen passerende schepen wel hun snelheid moeten aanpassen.

Rijkswaterstaat zet mobiele scheepvaartbegeleiding in en een Dynamisch Route Informatie Portaal om de scheepvaart te attenderen op de werkzaamheden.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -