- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsToeterend door Berlijn voor betere vaarwegen

Toeterend door Berlijn voor betere vaarwegen

- Advertentie -

Delen

In Berlijn demonstreerden woensdag 13 november schippers, rederijen, havenbedrijven en verladers tegen de slechte omstandigheden voor de binnenvaart in het noordoosten van Duitsland. De zogenoemde ‘signaalvaart’ is een initiatief van de Belangengemeenschap Binnenvaart Noordoost.

Een scheepskonvooi voer toeterend van de Mühlendammsluis naar het regeringskwartier bij de Humboldthaven en weer terug. De deelnemers zijn cruiseschepen en kleine vrachtschepen. Grote vrachtschepen mogen niet door de binnenstad van Berlijn varen.

Verkeersproject 17

De deelnemers willen de aandacht vestigen op de slechte staat van de vaarweginfrastructuur in Noordoost-Duitsland. Dertig jaar na de val van de muur is Verkeersproject 17 nog steeds niet volledig uitgevoerd.

Het gaat hierbij om het uitbouwen van de vaarwegen van en naar Berlijn. In de loop der jaren zijn verschillende onderdelen van het project in de ijskast beland. Vervoerders en verladers in de regio vrezen dat ze zullen moeten leren leven met de slechte infrastructuur, terwijl juist binnenvaart een bijdrage kan leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Vandaar hun moto: Binnenschifffahrt, jetzt erst recht!

Signaal afgeven

Volgens de Belangengemeenschap Binnenvaart Noordoost krijgt de binnenvaart in Noordoost-Duitsland onvoldoende aandacht in het Masterplan Binnenvaart van het Duitse verkeersministerie. De organisatie eist meer personeel en materieel voor de vaarwegbeheerder en moderne ligplaatsen met walstroomaansluiting voor de beroepsvaart.

Ook wil ze ‘open’ communiceren met de vaarwegbeheerder, in het belang van de scheepvaart. Van de deelstaten Berlijn, Brandenburg, Saksen, Saksen-Anhalt en Mecklenburg-Vorpommern verwachten de deelnemers dat die een signaal pro binnenvaart afgeven. Het initiatief wordt onder meer ondersteund door het Havenbedrijf Berlijn (BEHALA), de Deutsche Binnenreederei, DTG, de Vereniging van Europese Binnenschippers, Rhenus en diverse verladers.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -