Brabantse kanalen: van bloktijden naar bediening op aanvraag

0
Een brug in Beek en Donk over de Zuid-Willemsvaart. (foto Michel Vermeer)

Vanaf vrijdag 15 november verruimt Rijkswaterstaat de bediening op een aantal Brabantse vaarwegen. Er komt er een einde aan de bloktijden op de vaarwegen waar nog geen 24-uursbediening was. Schippers zullen voortaan op aanvraag direct worden bediend, belooft de vaarwegbeheerder.

De aanpassing is bedoeld om de scheepvaart beter van dienst te zijn en zo het goederenvervoer en recreatieverkeer op alle Brabantse kanalen een zo vlot mogelijke doorgang te geven.

Op de hoofdvaarwegen n Nederland geldt 24-uursbediening. In Brabant gaat het om  de Maasroute, de Zuid-Willemsvaart van Empel tot Veghel en het Wilhelminakanaal van Oosterhout tot Tilburg. De overige vaarwegen gaan nu ook profiteren van verruimde bedientijden.

Centrale bediening

Rijkswaterstaat heeft de laatste tijd veel werk gemaakt van het optimaliseren van centrale bediening op afstand. Daardoor is bij de operators in de bediencentrale ruimte ontstaan om ook de objecten op de overige vaarwegen op aanvraag 24/7 te kunnen bedienen.

“Hierdoor kan zowel de beroepsvaart als de recreatievaart gaan profiteren van verruimde bedientijden op de Zuid-Willemsvaart van Veghel naar Nederweert en op het Wilhelminakanaal van Beek en Donk tot Tilburg”, aldus Rijkswaterstaat. “De bloktijden komen te vervallen op deze routes. In plaats daarvan wordt vanuit de centrale in Tilburg nu op maat gereageerd op de aanvragen van schippers die zich melden zodat zij zoveel mogelijk vlot door kunnen varen.” De bediening van de bruggen en sluizen op de hoofdvaarwegen krijgt nog steeds voorrang op die van de overige vaarwegen.

Beter Bediend

De verruiming van de bediening op de Brabantse Kanalen maakt deel uit van het door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gelanceerde programma ‘Beter Bediend’. Dit programma moet de betrouwbaarheid van de reistijden verbeteren en de bediening uitbreiden op vaarwegen waar dat nog kan.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.