- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsToch nog de haven in!

Toch nog de haven in!

- Advertentie -

Delen

Het is vaste prik: op de eerste zaterdag van juli maken leden van de Rotterdamse afdeling van de World Ship Society altijd een uitgebreide rondvaart door de haven. Niet anderhalf uur of twee uur naar de toeristische plekken, maar acht uur lang… diep de haven in, op zoek naar allerlei soorten schepen. Alleen was het door corona zeer onzeker of het jaarlijkse hoogtepunt wel kon doorgaan.

Op de eerste zaterdag van september was het dan toch zo ver. Precies in het weekend waarin normaal gesproken de Wereldhavendagen zijn. Maar ook die waren slachtoffer van corona (al wisten de organisatoren via Digital Port Day en Port Stories de haven online alsnog in de schijnwerpers te zetten).

Er passeerden flink wat containerschepen, die daarmee duidelijk maakten hoe belangrijk de binnenvaart is voor de Rotterdamse haven… en hoeveel ruimte er nog is op het water. (foto’s Tekst & Toebehoren)

Het echte werk

Maar de ruim tachtig WSS-leden (de vereniging heeft er inmiddels meer dan 350) beleefden 5 september het echte werk. Dankzij de bemanning van de Smaragd 2, die na maanden gedwongen coronarust eindelijk weer kon uitvaren. Speciale gast aan boord was Jelle Gunneweg, de havenreporter van RTV Rijnmond, die verslag deed van de tocht en diverse schepenliefhebbers interviewde over hun fascinatie voor uiteenlopende vaartuigen. De (Nederlandse) kustvaart lijkt onder de leden de meeste fans te hebben. Gunneweg was trouwens lang niet de enige vrouw aan boord; het aantal vrouwelijke leden neemt de laatste jaren toe.

De enthousiaste shipspotters werden ook dit jaar beloond. Onder andere met de Pioneering Spirit, met 382 bij 124 meter het grootste schip ter wereld. De offshore-gigant van Allseas ligt momenteel in de Prinses Alexiahaven op de Maasvlakte te wachten op zijn volgende klus. De Smaragd 2 voer tot onder de enorme Huisman-kranen zodat de gasten de Pioneering Spirit van alle kanten en dichterbij dan ooit konden bewonderen… én fotograferen.

De ‘vangst van de dag’ voor de shipspotters was de imposante Pioneering Spirit.

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -