Tijdelijke oplossing laat op zich wachten

0

Rijkswaterstaat is er nog niet uit welke tijdelijke oplossing voor de beschadigde stuw bij Grave de beste is. Het is daardoor ook nog niet bekend wanneer de Maas tussen Sambeek en Grave weer bevaarbaar is. Tijdens een persconferentie op donderdag 5 januari werd duidelijk dat reparatie van de stuw nog heel lang gaat duren.

Eric Diepstraten, directeur Netwerkmanagement bij Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, sprak van een unieke situatie als gevolg van het ongeluk waarbij een benzeentanker op 29 december dwars door de stuw voer en die ernstig beschadigde. De waterstand op het stuwpand tussen Sambeek en Grave daalde daardoor met 3 meter. Ook het peil in het Maas-Waalkanaal zakte zo ver dat er geen scheepvaart meer mogelijk was.

 

Complex

Diepstraten wees erop dat de Maas geen standaardrivier is: de afvoer fluctueert hevig. Dat maakt het vinden van een noodoplossing, tot de definitieve reparatie is uitgevoerd, complex.

Rijkswaterstaat studeert op drie varianten: een tijdelijke dijk, een ponton ter hoogte van de beschadigde jukken van de stuw of damwanden over de hele breedte van de rivier.

Omdat het water op de Maas snel kan stijgen, is het noodzakelijk dat de gekozen tijdelijke oplossing binnen 48 uur kan worden verwijderd. Rijkswaterstaat is aan het rekenen welke opties haalbaar zijn en welke daarvan dan de beste is.

rws-infographic-grave

 

foto en illustratie: Rijkswaterstaat

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.