- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsEerste schepen verlaten Maas-Waalkanaal

Eerste schepen verlaten Maas-Waalkanaal

- Advertentie -

Delen

Vanochtend (zondag 8 januari) is de scheepvaart op het Maas-Waalkanaal langzaam weer op gang gekomen. De stremming is opgeheven van sluis Weurt tot aan de Oostelijke Kanaalhaven. Sluis Weurt wordt nu beperkt bediend. 26 schepen lagen daar sinds 29 december – toen de Duitse tanker Maria Valentine de stuw in Grave kapot voer – opgesloten.

“Er wordt met beleid geschut en gekeken hoeveel schuttingen per dag verantwoord, zonder teveel waterverlies, kunnen plaatsvinden”, aldus Rijkswaterstaat. Sluis Heumen blijft voorlopig gestremd. Om 10.00 uur kon het eerste schip schutten (foto boven).

Door het opheffen van de stremming bij sluis Weurt tot aan de Oostelijke Kanaalhaven, is beperkte scheepvaart mogelijk. Schepen die nu in het Maas-Waalkanaal tussen de Oostelijke Kanaalhaven en Weurt liggen, kunnen weg en bedrijven kunnen bevoorraad worden. Alle woonboten zijn inmiddels los van de kanaalbodem en drijven, zodat ze met het waterpeil mee omhoog komen.

 

Pompen blijven aanstaan

Rijkswaterstaat heeft afgelopen week drie grote pompen op een ponton in de oude sluiskolk in Heumen geplaatst om water te kunnen pompen vanuit de Maas naar het Maas-Waalkanaal. Het water dat bij Heumen uit de Maas in het Maas-Waalkanaal wordt gepompt, heeft geen effect op het waterpeil in het betrokken gebied in het pand van de Maas bij Grave. Dat komt doordat er minder water wordt uitgepompt naar het Maas-Waalkanaal dan dat er instroomt vanuit het pand Sambeek. De pompen zullen in werking blijven, omdat door het schutten van de sluis water verloren gaat.

 

Noodmaatregel stuw Grave: dinsdag bekend

Tot en met maandag is Rijkswaterstaat bezig met de laatste berekeningen van de optionele oplossingen om het weglekkende water door het gat in de stuw Grave te voorkomen totdat de stuw definitief gerepareerd kan worden. Er wordt gedacht aan een tijdelijke damwand of dijk of het afmeren van een ponton.

Na afronding van het rekenwerk (onder andere de stroomsnelheid en de tijd die nodig is om een tijdelijke voorziening weer te verwijderen als het water op de Maas gevaarlijk stijgt) bespreekt Rijkswaterstaat de tijdelijke oplossing met plaatselijke overheden en andere partijen. Vervolgens denkt de vaarwegbeheerder het plan van aanpak dinsdag te kunnen presenteren. “…die wij dan ook spoedig kunnen realiseren”, aldus Rijkswaterstaat.

 

foto: Rijkswaterstaat

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -