- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsTijdelijke dam voor werk aan stuw Roermond

Tijdelijke dam voor werk aan stuw Roermond

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat laat een tijdelijke dam aanleggen bij stuw Roermond. Dit zorgt ervoor dat het waterpeil niet te ver kan zakken en is nodig om de jukken te kunnen vervangen.

De dam komt stroomopwaarts van de stuw te liggen (de kant van Linne). Hij neemt zo de waterkerende functie van dit deel van de stuw over tot de vervanging.

Niet veilig

“Vorig jaar hebben we de eerste rij schuiven van de stuw weggehaald, om het water van de Maas sneller te laten wegstromen”, aldus Rijkswaterstaat. “Normaal gesproken wordt deze rij weer terug geplaatst als de afvoer van het water weer minder is. Dit gebeurt nu niet omdat we het terugplaatsen niet veilig genoeg kunnen doen. Dit heeft te maken met de verminderde conditie van de stuw.”
Zonder de tijdelijke dam maatregelen zou het waterpeil bij een lage afvoer tot 1,35 meter kunnen zakken. Dit is de hoogte van de weggehaalde schuiven.

Jukken vervangen

Het werk wordt uitgevoerd door Paans Van Oord. In 2020 heeft die aannemer ook een tijdelijke dam aangelegd bij stuw Linne. Dit was toen nodig om schade door een aanvaring te herstellen. “Deze ervaring kunnen we goed gebruiken voor het herstel bij stuw Roermond”, meldt Rijkswaterstaat.

De aanleg van de dam helpt om ervoor te zorgen dat het waterpeil niet zó ver kan zakken dat de omgeving er last van heeft, zoals woonboten. De dam maakt ook het vervangen van de jukken mogelijk.

De jukken zijn aan vervanging toe. Het doel is om ze vóór het hoogwaterseizoen eind 2023 te hebben geplaatst. Dan kan de stuw weer op een normale manier gebruikt worden.

Zo stabiel mogelijk

De stuwen in de Maas zijn nodig om het waterpeil binnen bepaalde kaders te kunnen beïnvloeden. We proberen het peil zo stabiel mogelijk te houden. Zoals veel stuwen heeft stuw Roermond daarvoor twee delen: het poirée-gedeelte en het Stoney-gedeelte.

“De dam komt voor het poirée-gedeelte te liggen. Dat is ook het deel waarvan we de jukken gaan vervangen. Het Stoney-gedeelte krijgt extra water te verwerken om zo het waterpeil te ‘sturen’.”

De tijdelijke dam wordt opgebouwd met breukstenen. Die worden over het water aangevoerd.

Planning

De start van de werkzaamheden is voor maart gepland. “Of dit lukt is lastig aan te geven. We zijn hiervoor ook afhankelijk van de afvoer van de Maas. We verwachten minstens een maand bezig te zijn met de aanleg van de tijdelijke dam. Ook dat hangt weer af van de afvoer van de Maas.”

De tijdelijke dam wordt weer verwijderd als de stuw nieuwe jukken heeft en weer normaal gebruikt kan worden.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -