- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsTe veel explosieven gebruikt bij sloop Middensluis

Te veel explosieven gebruikt bij sloop Middensluis

- Advertentie -

Delen

Bij de sloop van de westelijke kadewand van de Middensluis van Terneuzen op 23 maart zijn te veel explosieven gebruikt. Dat veroorzaakte meer hinder en schade in de omgeving dan vooraf was verwacht, zo blijkt uit onderzoek.

Bij het onderzoek heeft de projectorganisatie van Nieuwe Sluis Terneuzen samen met externe deskundigen geanalyseerd wat er mis ging. Daaruit blijkt onder meer dat bij het uitvoeren van het werk te veel explosieven zijn gebruikt die ook te kort na elkaar zijn afgegaan. Deze kennis en andere ‘verbeterpunten’ worden benut voor de oostelijke wand en de sloop van de rest van de Middensluis.

Meerdere oorzaken

Voor de “grote plof” van eind maart 2022 is niet specifiek één oorzaak te noemen, concludeert Nieuwe Sluis Terneuzen. “Het is een combinatie van meerdere factoren geweest. De berekeningen die in de voorbereiding zijn gedaan, vertonen gebreken. Hierdoor is te veel springstof gebruikt en deze is in te korte tijdsduur tot ontploffing gebracht. Dit heeft geleid tot meer trillingen dan vooraf ingeschat met een te groot effect op de bebouwing in de omgeving.”

Verbeterpunten

Eén wand aan de zuidkant van de Middensluis is nu gesloopt. Voor de sloop van de oostelijke wand van de Middensluis is een nieuw springplan in de maak. Enkele maatregelen zijn dat de hoeveelheid explosieven per eenheid materiaal wordt teruggebracht, het tijdsinterval tussen afgaan van ladingen verruimd en de veiligheidsfactor opnieuw bepaald met het oog op de gevoelige en variabele ondergrond van met name de oudere bebouwing in Terneuzen. Dat moet voorkomen dat het vervolg van de sloop nogmaals schade oplevert voor de omgeving. De externe experts van het onderzoek blijven betrokken.

In een later stadium moeten ook de resterende delen van de Middensluis aan de noordkant worden gesloopt. De bedoeling is ook daarvoor explosieven te gebruiken. “We nemen hierbij de geleerde lessen van de eerdere plof(fen) mee”, aldus Nieuwe Sluis Terneuzen. “Uiteraard doen we er alles aan om herhaling van schade te voorkomen.”

Schademeldingen

In totaal zijn circa 200 schades gemeld na de explosies op 23 maart. De meeste bewoners en eigenaren van de gemelde schades zijn geinformeerd door het onafhankelijke schadebureau of ze voor compensatie (door middel van herstel of schadeloosstelling) in aanmerking komen. Dit is bij meer dan de helft van de meldingen het geval. De eerste herstelwerkzaamheden zijn inmiddels uitgevoerd.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -