- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSubsidie Limburgs waterstofproject gunstig voor binnenvaart

Subsidie Limburgs waterstofproject gunstig voor binnenvaart

- Advertentie -

Delen

Van huishoudelijk afval dat moeilijk te recyclen is, wil de Duitse energiegigant RWE groene waterstof maken. Het FUREC-waterstofproject krijgt 108 miljoen euro subsidie uit het Innovatiefonds van de Europese Unie. Dat is goed nieuws voor de binnenvaart, want het levert nieuw vervoer over water op. 

Op industrieterrein Zevenellen bij Buggenum komt een installatie waar op jaarbasis ongeveer 700.000 ton huishoudelijk afval zal worden omgezet naar brandstofpellets. De bedoeling is dat de pellets vervolgens per binnenvaartschip worden vervoerd naar een eveneens nieuw te bouwen installatie op het Chemelot-terrein tussen Stein en Geleen. Die produceert er iets meer dan 50.000 ton waterstof mee.

Transport

Die brandstof zal ook door de fabrieken op Chemelot worden gebruikt. Het verbruik van aardgas zal daarmee met ruim 280 miljoen kuub per jaar worden verminderd. Dat levert een CO2-besparing op van 40.000 ton.

De waterstof die niet op Chemelot wordt benut, kan worden getransporteerd naar andere industrieclusters, waar behoefte is aan waterstof. Bijvoorbeeld Rotterdam. Dankzij de toegezegde investering kan RWE door met het verder ontwikkelen van het FUREC-project zoals het verkrijgen van toestemmingen en vergunningen. Een definitief investeringsbesluit moet in 2024 worden genomen door het Duitse energiebedrijf. In totaal gaat het om 600.000 miljoen euro.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -