- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRotterdam wil generatorverbod uitbreiden

Rotterdam wil generatorverbod uitbreiden

- Advertentie -

Delen

Havenbedrijf Rotterdam wil het generatorverbod voor stilliggende binnenvaartschepen uitbreiden. Op dit moment geldt er al een generatorverbod in de stad en de wens is om het gebruik van walstroom ook elders in de haven verplicht te stellen. Dat vertelde (rijks)havenmeester René de Vries 26 januari bij de presentatie van de nautische jaarcijfers van 2022. De 32 walstroomkasten met 116 aansluitingen die nu beschikbaar zijn in de gebieden waar geen generatorverbod geldt, worden volgens hem nagenoeg niet gebruikt.

Havenbedrijf Rotterdam signaleerde in 2022 een lichte afname van het aantal ongevallen: 137 tegen 141 in 2021. Maar twee ongelukken in de Rotterdamse haven drukten stevig hun stempel op de nautische resultaten van het afgelopen jaar. Het gaat om de aanvaring van een watertaxi met een rondvaartboot en het dodelijk ongeval door het kapseizen van binnenvaartschip Mar-Grethe.

“Door een dodelijk ongeval in de haven mogen we natuurlijk niet tevreden zijn met de resultaten van het afgelopen jaar”, aldus René de Vries, die zichzelf dit jaar waardeerde met een 6,39 op de nautische safety index. “We streven altijd naar een zeven. Het aantal van 137 ongevallen lijkt veel, maar het gaat daarbij voornamelijk om de zogenoemde ‘parkeerschades’.”

Meer camera’s

“Het ongeval met de watertaxi baart ons zorgen. We wachten de resultaten en aanbevelingen af van het onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Maar we zien het gebruik van het vaarwater in de stadsregio drukker en drukker worden. We doen ons best om het vaargedrag in de recreatie- en passagiersvaart te beïnvloeden.”

Om dit te realiseren is het toezicht op het vaargedrag van recreatie- en passagiersvaart geïntensiveerd. De Divisie Havenmeester van het Havenbedrijf heeft de verkeersbegeleiding nu bij wijze van proef uitgebreid met cameratoezichthouders. De komende periode wordt het cameranetwerk in het haven- en industriegebied dat ten dienste staat van Zeehavenpolitie, Douane en Havenbedrijf uitgebreid van 220 naar 280 camera’s.

Uitvallende motor

De havenmeester is overigens wel tevreden over de geleidelijke afname van het aantal ongevallen in de recreatievaart. Van veertien in 2018 naar zes in 2022. “Maar het gaat hier om een uiterst kwetsbare groep vaarweggebruikers. Het risico dat het fout gaat, blijft groot. Dus inspecteren we meer, delen meer processen verbaal uit en we doen veel aan voorlichting: We gaan door met de waterstewards, die voorlichting geven aan passerende recreatievaart. We houden themaweken. We organiseren webinars, nemen actief deel aan Varen Doe Je Samen.”

Het afgelopen jaar constateerde de havenmeester 36 pleziervaartuigen waarbij de motor was uitgevallen. “Dat is veel te veel. Mensen moeten zich goed voorbereiden als ze het aandurven om in de drukste en grootste haven van Europa te gaan varen. Daar hoort ook motoronderhoud bij.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -