- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsStuw Linne is op tijd hersteld

Stuw Linne is op tijd hersteld

- Advertentie -

Delen

De stuw bij Linne is volledig hersteld na de in februari ontstane schade doordat twee duwbakken de stuw ramden. Rijkswaterstaat klaarde de megaklus binnen de voorgenomen tijd en ook binnen het budget van 20 miljoen euro. De stuw is op tijd klaar voor het hoogwaterseizoen.

Tijdens de storm Ciara in februari sloegen twee duwbakken los, die verderop in de haven van Maasbracht lagen afgemeerd. Ze dreven tegen de stuw en beschadigden vier van de veertien jukken. Herstel was noodzakelijk. Als de stuw niet zou werken zou het scheepvaartverkeer tussen Rotterdam en Maasbracht gestremd zijn.

“We hadden hiermee een opgave voor de kiezen, waarvan we normaal bij Rijkswaterstaat zeggen: ‘Daar beginnen we niet aan.’ Maar nu moesten we aan de bak, omdat het hoogwaterseizoen op 1 november van start gaat”, vertelde verklaart Helle Peeters, projectleider bij Rijkswaterstaat, vrijdag 6 november.

“De reparatie van deze stuw was een megaklus waar normaal gesproken alleen al aan voorbereidingstijd een paar jaar mee gemoeid zou zijn. Maar deze klus moesten we op korte termijn klaren en dat is ons gelukt.”

Nooddam

Om de stuw bij Linne te herstellen, werd eind februari boven- en benedenstrooms een nooddam aangelegd. Eerst werd de stuw grondig geïnspecteerd, daarna stelde Rijkswaterstaat het herstelplan samen en in juni begon aannemerscombinatie Mourik-Dynniq met de daadwerkelijke reparatie.

Peeters: “Dat leidde tot tal van technische uitdagingen. Door het ontwerp van de jukken aan te passen bijvoorbeeld, voldoet de bijna 100-jarige stuw na de renovatie weer aan de huidige norm. De brugdelen zijn ook nieuw ontworpen en is er een 65-tons lierconstructie aangebracht. Doordat de jukken onderling verbonden zijn met kabels, kunnen de jukken met een druk op de knop door de lierconstructie gelijktijdig gestreken en gezet worden.”

Technisch manager Jens op het Veld vult aan: “Vanaf juni hebben we de stuw opgebouwd. We hebben de jukdelen en de schuiven gemonteerd. Dat hebben we in de ‘droge’ bouwkuip gedaan. Daarna de schuiven geplaatst. Die schuiven nemen de waterkerende functie over en dus konden we de pompen uitzetten. Daarna zijn we begonnen met het afbreken van de breukstenendam, zowel aan de beneden- als de bovenstroomse kant met behulp van een hydraulische kraan en een graafmachine. De stenen zijn afgevoerd met kraanschepen. Aan het einde van de klus hebben we de eindmontage gedaan, de lier getest en gemonteerd.”

Kraan

De renovatie is nog niet helemaal afgerond. “Zo gaan we nog verder met de bouw van de kraan die wordt gebruikt om de schuiven te bedienen die aan de jukken zijn bevestigd en het water tegenhouden. Deze kraan zal in de zomer van 2021 worden opgeleverd. Na plaatsing daarvan is de renovatie-opgave voor de stuw in Linne volledig gerealiseerd. Tot die tijd wordt de ‘oude’ kraan gebruikt”, zegt Helle Peeters. “Maar het herstelwerk is klaar en de stuw is weer optimaal. Dus laat de hoge waterafvoeren maar komen!”

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -