Start kustonderhoud bij Den Helder

0
(Illustratie Rijkswaterstaat)

Rijkswaterstaat is op 16 maart gestart met kustonderhoud bij Den Helder. Tussen Huisduinen en de Donkere Duinen wordt een diepe geul vlak voor de kust gedeeltelijk opgevuld met zand. De kust bij Den Helder wordt hierdoor versterkt; de kop van Noord-Holland zal zo de komende jaren weer beschermd zijn tegen de zee.

“Meer dan de helft van Nederland ligt onder de zeespiegel en is daardoor kwetsbaar voor overstromingen. Werken aan de bescherming tegen hoogwater en stormvloeden is in Nederland dan ook een blijvende noodzaak”, meldt Rijkswaterstaat.

Verschuiving

Door stromingen in zee ontstaan van nature diepe geulen in de zeebodem. Voor de kust van Den Helder ligt zo’n diepe geul, die langzaam richting land beweegt. Hierdoor kan de kust verzwakken.

Rijkswaterstaat vult deze geul op met 3,5 miljoen m3 zand uit de Noordzee.  10 kilometer uit de kust zuigt een baggerschip het zand van de zeebodem. Met het zand wordt de kust versterkt en zo blijft de kustlijn op zijn plaats.

Opschuiven

Het zand vlak voor de kust, op het strand en in de duinen beschermt Nederland tegen de zee. Door stroming, golven, wind en de stijgende zeespiegel raken we dit zand, en daarmee land, echter voortdurend kwijt aan de zee. Als er niets gebeurt, schuift de kustlijn langzaam landwaarts op. Om de kust in conditie te houden, gebruikt RWS gemiddeld 12 miljoen m3 zand per jaar.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.