Sluis St. Andries is weer open

0
sluis St. Andries
Sluis St. Andries. (foto René V)

Sinds woensdagmiddag 12 mei is sluis St. Andries weer open. Op 15 maart werd de verbinding tussen de Maas en de Waal per direct gestremd toen diverse technische gebreken werden geconstateerd.

Na (duik)inspecties en berekeningen bleek later dat wel veilig geschut kon worden, maar dat er flinke slijtage was aan onderdelen van de sluisdeuren. In de afgelopen weken zijn de beschadigde druk- en geleidewielen aan de sluisdeur aan de Waalzijde vervangen en is de drukrails gerepareerd. Omdat de sluis nu toch buiten gebruik was, heeft Rijkswaterstaat meteen ook laten baggeren. De vervuiling in de nabijheid van de sluisdeuren die ook tot storingen leidde, is weggehaald.

Kans op storingen blijft

“Er zijn extra data verzameld naar aanleiding van bevindingen van eerdere onderzoeken, die we straks kunnen gebruiken bij het monitoren van de sluis”, aldus Rijkswaterstaat. “We hebben proefsluitingen gedaan om te testen of de problemen ook echt verholpen zijn. De sluis functioneert momenteel weer naar behoren.”

Sluis St. Andries stamt uit de jaren 30 van de vorige eeuw. “De sluis is door de jaren heen intensief belast. Dit vergroot de kans op storingen en slijtage”, waarschuwt Rijkswaterstaat. “Het risico op uitval van sluis St. Andries blijft, ook na de herstelwerkzaamheden, reëel. Daarom houden we na afloop van deze werkzaamheden structureel preventieve controles om de inzetbaarheid van de sluis zoveel mogelijk te waarborgen.”

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.