Recent onderzoek heeft laten zien dat gasvormige brandstoffen het mogelijk maken om de luchtkwaliteit te verbeteren, de CO2-uitstoot te reduceren en tevens kosten te besparen. De technologie is voorhanden, nu is het zaak om dit met verschillende partijen in praktijk te brengen en deze kans te verzilveren. Stap jij aan boord?
In opdracht van het Rotterdam Climate Initiative en de Provincie Zuid-Holland heeft Altran Sustainable Solutions onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van gasvormige brandstoffen als schonere en duurzame alternatieven voor wegtransport en binnenvaart. Het gebruik van gecomprimeerd aardgas (CNG) als brandstof is nu al technisch mogelijk en zorgt, zonder gebruik te maken van nabehandelingsystemen, voor een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van schadelijke stoffen als NO2 en roet.
Op de langere termijn kan relatief eenvoudig overgeschakeld worden op duurzamere alternatieven zoals biogas en/of duurzaam waterstof. Hiermee kan er dus nu schoon, en in de toekomst ook CO2 neutraal worden gevaren. Interessant daarbij is dat het gebruik van CNG ook kostenvoordelen heeft. Altran becijfert dat het voor een binnenvaartschip mogelijk moet zijn om ongeveer 85 tot 140 cent per kilometer te besparen.
Kostenefficiënt
In de praktijk bestaan er verschillende mogelijkheden om schoner en duurzamer te varen. Zo wordt er gekeken naar het gebruik van vloeibaar aardgas (LNG), de inzet van biobrandstoffen en diesel-elektrische voortstuwing. Echter, om een optimaal milieueffect te kunnen behalen, zal er goed gekeken moeten worden waar en hoe deze mogelijkheden het best toegepast kunnen worden. De focus in de onderzoeken is daarom sterk gericht op de praktijk.
Allereerst is er gekeken naar de transportstromen. Hieruit blijkt dat veel vervoersbewegingen met vaste patronen worden uitgevoerd en vaak plaatsvinden tussen een beperkt aantal verschillende havens en/of terminals. Vervolgens is met de vervoerders gekeken naar de gevolgen van het gebruik van CNG op de bedrijfsvoering.
In lijn met de bevindingen en de wens om zowel de leefbaarheid te verbeteren als klimaatdoelstellingen op een kostenefficiënte wijze te realiseren, biedt het gasvormige transitiespoor een van de mogelijke oplossingen die daarbij ook zeer kosteneffectief is.
Demonstratieprojecten
De verschillende technische componenten zijn beschikbaar en worden in verschillende internationale demonstratieprojecten met succes toegepast (onder meer rondvaartboten in Amsterdam en enkele schepen in Denemarken). Het realiseren van een gehele keten (van brandstof, tankinfrastructuur, tot en met de gebruikers) daarentegen is nog een uitdaging.
Vanwege de grote hoeveelheden gas en de impact van de tankduur, is met name de infrastructuur en de tankvoorziening een interessant vraagstuk. Gebruik van uitwisselbare containers, of compressoren met een hoge capaciteit kunnen hier uitkomst bieden.
Door samen te werken met aanbieders van brandstof, distributeurs, motorfabrikanten, en eindgebruikers moeten het mogelijk zijn om op korte termijn de eerste schepen op CNG te laten varen. Stap jij aan boord?
Neem voor meer informatie contact op met Sven Pluut. Sven Pluut is consultant bij Altran Sustainable Solutions, onderdeel van één van Europa’s toonaangevende technologie en innovatie consultancyfirma’s.