- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSchippersinternaat De Singel sluit op 31 augustus

Schippersinternaat De Singel sluit op 31 augustus

- Advertentie -

Delen

Op 31 augustus sluit Schippersinternaat De Singel in Dordrecht na meer dan 75 jaar zijn deuren. Het besluit daarover was vorig jaar al genomen.

Het aantal schipperskinderen op het internaat aan de Burgemeester de Raadtsingel liep de afgelopen jaren steeds verder terug. Daardoor is het financieel niet langer mogelijk om goede opvang en begeleiding voor de schipperskinderen op dit internaat te bieden. De vier jongeren die nu nog in De Singel wonen, gaan vanwege hun vervolgstudie en leeftijd elders wonen.

Voor de internaten en gezinshuizen van Meander in Lemmer, Maasbracht, Nieuwegein en Terneuzen geldt dat zij de komende jaren ook hun deuren sluiten. Het voornemen van de stichting is om vanaf 2027 verder te gaan metdrie locaties die een zo goed mogelijke spreiding over Nederland bieden: Julia in Zwijndrecht, Sint Nicolaas in Nijmegen en Prinses Margriet in Zwolle.

Naar het museum

De Singel is niet alleen in de binnenvaart, maar ook voor veel mensen in Dordrecht een begrip. Er zijn veel verhalen en anekdotes over meer dan 75 jaar schippersinternaat. Bijvoorbeeld dat het ontstaan te danken is aan een ruzie in Vreeswijk bij Nieuwegein. Of dat in de beginjaren, net na de Tweede Wereldoorlog,  de schipperskinderen voedselbonnen mee moesten nemen om te zorgen dat er voldoende te eten was voor iedereen.

Bij verschillende uitbreidingen en verbouwingen waren hoogwaardigheidsbekleders aanwezig: een Commissaris van de Koningin, een staatssecretaris en Prinses Margriet. In de zestiger jaren werd een eigen clubhuis voor sport en spel opgericht: De Keet. In de Dordtse Biesbosch werd in die tijd veel gekanood door de oudere kinderen. Tastbare herinneringen aan de rijke historie van De Singel zullen worden overgedragen aan Vereniging De Binnenvaart, zodat ze een plekje krijgen in het Binnenvaartmuseum in Dordrecht.

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -