- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMarot wordt toegankelijk gemaakt voor publiek

Marot wordt toegankelijk gemaakt voor publiek

- Advertentie -

Delen

Stichting Leefwerf De Biesbosch en Stichting De Binnenvaart hielden op 11 januari samen de Nieuwjaarsreceptie in het Binnenvaartmuseum. Voorzitter Jos Hubens van Stichting De Binnenvaart en Elio Barone van Stichting Leefwerf De Biesbosch beklonken daarbij de samenwerking tussen beide stichtingen.

Op dit moment wordt hard gewerkt op de Franse motor Marot om het schip toegankelijk te maken voor het publiek. Stichting Leefwerf De Biesbosch heeft hiervoor een subsidie van 50.000 euro ontvangen vanuit de Erfgoedlijn Waterdriehoek van de Provincie Zuid-Holland.

Stichting De Binnenvaart, eigenaar van de Marot, kocht het schip in 2018, bracht het weer onder keur en liet telescopische spudpalen inbouwen.

Marshall-plan

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd dankzij de Marshallhulp een aantal Franse motors gebouwd voor de wederopbouw. Dit type binnenvaartschip was ontworpen door de Zwitserse architect Ryniker. Het werd in eerste instantie gebouwd in Canada. Hierdoor werd het model ook bekend onder de naam ‘Canadees’.

35 van de 95 schepen die in Europa werden ingezet, werden in Dordrecht gebouwd. De schepen werden in stukken aangeleverd en bij Scheepswerf de Biesbosch samengesteld.

Boegbeeld van de Leefwerf

“We werken al jaren nauw samen, wat uiteraard goed bevalt. Voor de verbouwing van de Marot hebben we de afspraken en verplichtingen over en weer goed vastgelegd, zodat we verder kunnen bouwen op de goede basis die we hebben”, aldus Jos Hubens.

“Het publiekstoegankelijk maken van de Marot, het boegbeeld van de Leefwerf, is één van de belangrijkste onderdelen van ons initiatief. Hierdoor kunnen de mensen aan boord van het schip ervaren hoe slim Scheepswerf De Biesbosch dit type schip ontworpen heeft met hulp vanuit het Marshall-plan. Dat wordt ook zichtbaar in het ruim”, voegt Elio Barone toe.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -