Scheepvaartpolitie opent post in Belgisch Limburg

0
Het Albertkanaal is een van de vaarwegen waar de Limburgse afdeling van de scheepvaartpolitie actief is. (foto Vermeulen-Perdaen / AdobeStock)

Er komt een nieuwe afdeling van de scheepvaartpolitie in Belgisch Limburg. De nieuwe dienst zal op termijn twintig extra inspecteurs op de vaarwegen in Limburg inzetten.

De scheepvaartpolitie krijgt een vaste stek bij de federale politie in Hasselt. “Bij problemen op een van de kanalen in Limburg moest er een team vanuit Antwerpen naar hier gedirigeerd worden. Daardoor ging kostbare tijd verloren”, zegt een woordvoerster van de federale politie.

De scheepvaart is de voorbije jaren gegroeid in Belgische Limburg en zal dat blijven doen, onder meer door de uitbouw van de haven in Genk en de verhoging van de bruggen over het Albertkanaal. De nieuwe afdeling moet 175 kilometer aan waterwegen, 22 jacht- en passantenhavens en vijf containerterminals in de gaten houden.

Niels Vanspauwen staat aan het roer van de eerste Limburgse post. “We hebben een maandenlange opleiding van de scheepvaartpolitie gevolgd en ons terdege op onze nieuwe taak in Hasselt voorbereid.” De nieuwe afdeling kan in de opstartfase een beroep doen op de collega’s in Antwerpen. In de regio zijn al veel (kennismakings)gesprekken gevoerd met  personeel van De Vlaamse Waterweg, de vele binnenhavens en de lokale politie.

RHIB’s

De agenten van de Limburgse post vallen onder de Antwerpse scheepvaartpolitie. Ze zijn verantwoordelijk voor alle waterwegen en alles daar rondom. Van de Grensmaas in Kinrooi tot de jachthaven in het grensgebied in Mol. De interventieploegen gaan in RHIB’s het water op. Voorlopig moeten ze het doen met deze wendbare en snelle maar kleine motorboot, maar een uitbreiding van de vloot is in de toekomst niet uitgesloten.

Controles worden uitgevoerd in de sluizencomplexen op het Albertkanaal. De havens en kades vallen ook onder de verantwoordelijkheid van de scheepvaartpolitie omdat het Albertkanaal een van de belangrijkste en drukste economische aders in Vlaanderen is. Het kanaal is van groot belang voor de Antwerpse haven als verbinding met het Europese binnenland.  Vorig jaar werden in Limburg ruim 24.000 vrachtschepen geladen en gelost.

Vanspauwen zegt: “Met de verhoging van de bruggen neemt het internationale belang van deze waterweg toe. Gemiddeld zitten per week vier zeeschepen op het Albertkanaal. Vele nationaliteiten passeren hier. We gaan controleren op vervoersdocumenten en overtredingen van de toegelaten tonnage. We zien in Limburg veel bulk, kiezel en zand voorbijkomen, maar ook ijzerafval en diesel. We zullen de inhoud controleren en hebben apparatuur om stalen te nemen.”

Drugshandel

Met de komst van Port of Limburg, de nieuwe haven bij de oude Ford-terreinen, wordt in Genk rekening gehouden met de overslag van jaarlijks 350.000 containers. Vorig jaar waarschuwde de federale politie in het nationale drugsplan dat de haven een kwetsbare plek kan worden voor de drugshandel. De scheepvaartpolitie zal onder andere extra controles rond de haven van Genk houden om deze criminaliteit een halt toe te roepen.

De scheepvaartpolitie heeft ook aandacht voor de milieuproblematiek in en rond het water. De verwachting is dat de inspecteurs regelmatig opgeroepen worden om onderzoek uit te voeren bij verdenking van illegaal vervoer van afvalstoffen. De nieuwe dienst gaat verder de recreatievaart controleren op te snel varen en alcoholmisbruik.

tekst: Noud van der Zee

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.