- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsScheepvaart maakt kans op afvaltransport voor waterstofproductie Limburg

Scheepvaart maakt kans op afvaltransport voor waterstofproductie Limburg

- Advertentie -

Delen

Om in 2050 aan de klimaatdoelen te kunnen voldoen, moet de chemische industrie op de schop. Zij moet omschakelen naar groene grondstoffen en duurzame energiebronnen. Zo ook de chemie­reus Chemelot, dat een verzameling omvat van meer dan 100 chemische fabrieken en gevestigd is op het gelijknamige industriepark in Sittard-Geleen. Het Duitse energiebedrijf RWE schiet te hulp en wil op het multifunctionele bedrijventerrein Zevenellen bij Buggenum een fabriek realiseren om huishoudelijk en restafval te verwerken. Vervoer over water gaat daarbij naar verwachting een belangrijke rol spelen.

Circulaire economie

De provincie Limburg en de Brightland Chemelot Campus willen samen de circulaire economie in de regio aanjagen. Dat houdt in dat afvalstromen worden hergebruikt als grondstof. Uit afvalstromen willen ze waterstof produceren en die gebruiken in de chemische industrie in Geleen. Daardoor kan de uitstoot van CO2 door Chemelot in de toekomst drastisch verminderen.

RWE en Chemelot hebben zich verenigd in het FUREC-project dat zich richt op de ontwikkeling van een-afval-naar-waterstof-installatie op het terrein van Chemelot. Daartoe heeft RWE een proef­installatie in Niederaussem (Duitsland) gebouwd. Deze installatie start over een half jaar. FUREC is gesitueerd in het hart van de Euregio, het drielandengebied dat wordt gevormd door België, Duitsland en Nederland.

Over water

Door gebruik te maken van innovatieve technologieën moet de van-afval-naar-waterstof-fabriek straks in staat zijn een heel scala van grondstoffen te verwerken. Door restafval om te zetten als grondstof voor waterstof kan op deze manier jaarlijks 214 miljoen kuub aardgas worden bespaard. 

Chemelot en RWE kijken naar een centrale locatie om het huishoudelijk en restafval overdekt te verzamelen en om te zetten in grondstof. Dat zou op het industrieterrein Zevenellen bij Buggenum moeten gebeuren. Het afval wordt daar in een fabriek verwerkt tot korrels, is het plan. Die worden vervolgens naar Chemelot getransporteerd en daar in de afval-naar-waterstof-fabriek omgezet in groene waterstof.

Loek Radix, directeur van het chemiecomplex in Geleen, zegt hierover: “Het grote voordeel van het industrieterrein Zevenellen is de haven. Daardoor zou een groot deel van het transport kunnen plaatsvinden over het water.”

Bij de haven

Bij Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML) in Roermond bevestigen ze dat RWE een optie heeft genomen op ongeveer 10 hectare grond op Zevenellen, vlak bij de haven. RWE wil begin volgend jaar een investerings­besluit nemen. Diverse onderdelen van het plan moeten eerst nog worden uitgewerkt.

Omwonenden in Buggenum en Haelen zetten, net de milieuorganisaties, grote vraagtekens bij de plannen. De provincie Limburg en OML zijn positief: het initiatief sluit aan bij de circulaire ambities van het provinciebestuur. 

tekst: Noud van der Zee

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -