- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsJooren Scheepsschroeven: 63 jaar vakmanschap!

Jooren Scheepsschroeven: 63 jaar vakmanschap!

- Advertentie -

Delen

Vandaag, 2 februari, bestaat Jooren Scheepsschroeven 63 jaar. Een goede gelegenheid om de nieuwe eigenaren van het bedrijf, Chris en Yvette Smit, te interviewen. Wie zijn zij? Waarom hebben zij gekozen voor dit bedrijf? Wat zijn hun plannen op korte termijn?

Jooren Scheepsschroeven is al jaren gevestigd aan de Papen­drechtsestraat in Dordrecht. Het bedrijf richt zich sinds 1959 op de reparatie, inspectie en revisie van scheepsschroeven en het leveren van nieuwe. Schroeven van klein tot een maximale diameter van 3 meter liggen in de werkplaats. De vakmensen bij Jooren zijn gespecialiseerd in het herstellen van alle soorten materialen zoals mangaan-brons, CuNiAl, gietijzer, gietstaal, aluminium en rvs. 

Ooit begon de eerste generatie Jooren op een klein lasbootje, waar zij reparaties uitvoerden. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot wat het nu is: een stabiele onderneming met een goede naam in de maritieme sector en met een uitgebreide klantenkring. Of het nu gaat om binnenvaart-, zeegaande- en vissersschepen of om het repareren en leveren van nieuwe schroeven voor de pleziervaart, veel klanten weten hun weg te vinden naar het bedrijf. 

Nieuwe eigenaren

Chris en Yvette Smit hadden al een tijd de wens om samen een andere onderneming te starten. Vorig jaar zetten zij de stap. Omdat de interesse van Chris bij de scheepvaart ligt, zochten zij in die hoek naar mogelijkheden. Via een bedrijfsmakelaar kwamen ze in contact met Jooren Scheepsschroeven. De vierde generatie Jooren die op dat moment aan het roer stond, wilde een stapje terugdoen. 

Gesprekken volgden. Bij de eerste ontmoeting was er direct een klik tussen beide partijen. Dit vonden zij samen niet onbelangrijk. Het gaat wel om de overname van een bedrijf met elf mensen in dienst. Bovendien wilden zij de overname geleidelijk laten verlopen: de oude eigenaren steeds meer een stapje terug en zijzelf steeds prominenter aan het roer. Bij zo’n proces zijn wederzijds begrip en vertrouwen van belang. De beslissing was snel genomen: Chris en Yvette namen Jooren Scheepsschroeven over.

Het ondernemerschap is hen beiden niet vreemd. De binnenvaartwereld is Chris met de paplepel ingegoten. Van jongs af aan heeft hij meegewerkt aan boord van het binnenschip van zijn ouders. Chris heeft op diverse binnenschepen gevaren en later een eigen schip gehad. Zodoende kent hij de binnenvaartwereld door en door en heeft hij een uitgebreid netwerk. Yvette komt uit een ondernemersgezin. Zelf heeft zij jarenlang een ijssalon gehad. Het ondernemen zit haar dus ook in het bloed.

“En nu zijn we sinds vorig jaar januari de trotse eigenaren van dit bedrijf”, zegt Yvette enthousiast. “Kees Jooren blijft bij het bedrijf werken en Dymphina en John draaien voorlopig mee op de achtergrond. Op die manier verloopt de overname geleidelijk en kunnen klanten erop vertrouwen dat de service en het vakmanschap blijven zoals ze gewend zijn.” 

Chris: “We zijn trots op het Jooren-team. Het zijn stuk voor stuk vakmensen, van wie sommigen al veertig jaar bij dit bedrijf werken. Dat zegt iets over de goede sfeer en het karakter van het bedrijf. Jooren is en blijft een stabiel bedrijf.’

Groene Schroefrand

Chris en Yvette bruisen van de energie om het bedrijf verder uit te bouwen. Allebei op hun eigen terrein. Chris is verantwoordelijk voor de technische kant en voert de gesprekken met klanten. Yvette regelt de personele en facilitaire zaken en zorgt voor de marketing.

Dat het bedrijf in het bezit is van een Green Award-erkenning is een groot pluspunt. Jooren heeft die toegekend gekregen wegens de ontwikkeling van de zogeheten Groene Schroefrand. Deze Groene Schroefrand zorgt voor brandstofbesparing en geluidsvermindering. 

Inmiddels zijn ruim 900 schepen aangesloten bij de Green Award. Chris en Yvette zorgen dat deze groep weet dat Jooren brandstofbesparende schroeven maakt. Daarnaast gaan zij zich de komen­de tijd nog meer richten op de binnenvaart, mede dankzij het uitgebreide netwerk van Chris in deze sector.  

Chris: “Natuurlijk zijn wij er voor alle klanten. Wij blijven schroeven repareren en reviseren voor scheepseigenaren, scheepswerven en voor particulieren met plezierjachten. En nieuwe schroeven leveren.”

Vieren

“We zijn nu één jaar eigenaar van het bedrijf. Een mooie gelegenheid om ons breed voor te stellen in de maritieme wereld, maar dat moeten we uitstellen om de bekende ‘coronaregels’. Toch laten we het niet ongemerkt voorbij gaan en we vieren het bescheiden met ons eigen team. En als het weer kan, nodigen wij graag al onze relaties uit op ons bedrijf. Tot binnenkort, want Jooren houdt de vaart er in!”

tekst: Lia Zomer

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -