Rotterdamse haven maakt indruk in Brussel

0

De Rotterdamse lobby heeft in Brussel indruk gemaakt. Donderdag 24 oktober ontmoetten ondernemers uit de haven en vertegenwoordigers van het Havenbedrijf Rotterdam en ondernemersorganisatie Deltalinqs Europees Transportcommissaris Siim Kallas en Energiecommissaris Günthr Oettinger. Ook premier Mark Rutte was aanwezig bij de bijeenkomst.

 

Vlnr: EU-commissaris Oettinger (Energie), wethouder Jeannette Baljeu van Rottterdam, Deltalinqs-voorzitter Steven Lak, premier Mark Rutte, EU-commissaris Siim Kallas (Transport) en financieel directeur Paul Smits van HbR. (foto Alexander Louvet).

Centraal stond de vraag: Hoe draagt het haven- en industrieel complex Rotterdam bij aan de Europese concurrentiepositie en hoe kan Europa Rotterdam versterken? Deze werd uitgewerkt in logistieke richting en industriële richting: Rotterdam als Europees im-/exportcentrum en als draaipunt voor de Europese energievoorziening.
De delegatie kreeg een warm welkom. Siim Kallas twitterde nog tijdens de ontmoeting: "Proud of Rotterdam and its status as an international player and Europe’s biggest port"- couldn’t agree more with Dutch PM Mark Rutte.

Nieuw havenbeleid
Naast toespraken van Rutte, Kallas en Oettinger zetten Paul Smits (CFO bij Havenbedrijf Rotterdam) en Steven Lak (voorzitter van Deltalinqs) hun standpunten uiteen. Belangrijke onderwerpen in de discussie waren het nieuwe havenbeleid van de Europese Commissie, het Trans-Europese vervoersnetwerk TEN-T en de mondiaal concurrerende Rotterdamse industrie die een concurrentienadeel ondervinden doordat zij hogere energieprijzen moeten betalen.
De bijeenkomst was een uitstekende gelegenheid voor de Rotterdamse ondernemers om in contact te treden met de Europese Unie. Het ligt daarom in de bedoeling jaarlijks een ‘Rotterdam-ontmoeting’ met EU-politici, beleidsmakers en beinvloeders te organiseren.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.