Rode Kruis organiseert speciale vaarvakantie voor oud-schippers

0

Speciaal voor zieke en gehandicapte oud-schippers plant organiseert het Rode Kruis dit jaar een vaarvakantie op de Rijn in. Van 17 tot en met 22 december 2012 kan deze doelgroep genieten van een bijzondere reis over de voor de oud-varenden zo bekende rivier waarop velen van hen door een lichamelijke of sociale beperking al jaren niet meer zijn terug geweest.

De J. Henry Dunant. (foto Rode Kruis)

De reis is een initiatief van Joke Raaijmakers, de kapitein van de J. Henry Dunant. “We verlengen ons vaarseizoen met een week. Zo bieden we oud-varenden die door hun lichamelijke of sociale beperking niet gewoon op vakantie kunnen, toch de kans een bijzondere reis te maken.”

Kerstmarkten
Het gaat om een volledig verzorgde vaarvakantie. Alle voorzieningen en zorg die nodig is voor mensen die aan een bed of rolstoel gebonden zijn, is voorhanden. Er kunnen 68 gasten mee. Dat zijn de mensen met een lichamelijke of sociale beperking, plus hun gezonde partner. “Maar in plaats van de partner mag dat natuurlijk ook een broer, zus, ander familielid of vriend(in) zijn”, zegt Joke Raaijmakers. Er zijn uitsluitend 2-persoonshutten aan boord. Daarnaast gaan er 53 vrijwilligers mee: onder wie verpleegkundigen die garant staan voor professionele zorg.

Verpleegkundigen gezocht

Gasten krijgen aan boord van de J. Henry Dunant 24 uur zorg per etmaal tijdens een vaarvakantie. Dat is mogelijk dankzij de inzet van een heleboel vrijwilligers. Het Rode Kruis is op zoek naar nieuwe vrijwilligers die één of meer reizen (van maandag tot en met zaterdag) per jaar willen meevaren. Het gaat om gediplomeerde en ervaren verpleegkundigen (met BIG-registratie) en ziekenverzorgenden die zich belangeloos willen inzetten voor de zorgbehoevende gasten.
Kijk voor meer informatie op de internetsite van het Nederlandse Rode Kruis.

De gasten gaan op maandag 17 december in Vlaardingen aan boord van het 97 meter lange schip. De J. Henry Dunant meert de dag erna af in Düsseldorf. Woensdag volgt Keulen. Daarna begint de terugreis, met op donderdag weer een stop in Düsseldorf. Op vrijdag komt het schip aan in Utrecht, waar de passagiers op zaterdag weer van boord gaan.
Tijdens de stops is er volop gelegenheid om aan wal te gaan en de befaamde Duitse kerstmarkten te bezoeken. “We hebben nog nooit eerder een kerstreis gedaan. Ik vind het zelf ook heel spannend”, aldus Joke.

24 uur zorg
De reis kost € 958,- euro per persoon. Anders dan bij de reguliere vaarvakanties van de J. Henry Dunant – die uitgaan van de regionale afdelingen – is er geen bijdrage in de kosten mogelijk door het Rode Kruis. “Ik besef dat het best veel geld is, maar dat is nu eenmaal de kostprijs. Je krijgt er wel 24 uur per dag zorg voor – en een geweldige vakantie. Een vakantie die deze doelgroep normaal gesproken niet kan vieren.”
Joke hoorde van een collega aan boord die zelf uit een schippersfamilie afkomstig is, dat zij samen met haar broers en zussen het geld bijeenbrengt om de vakantie voor hun ouders te betalen. “Zodat zij nog één keer van de Rijn kunnen genieten. Misschien dat ook andere families dat zo kunnen oplossen.”

Aanmelden kan per e-mail via reserveringenjhd@redcross.nl. Informatie is verkrijgbaar via (070) 445 58 54.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.