Rivierhout in Maas moet natuur helpen

0
(foto Rijkswaterstaat/Egon Notermans)

Afgelopen week heeft Rijkswaterstaat rivierhout geplaatst in de Maas bij Wellerlooi (Limburg) en Vierlingsbeek (Noord-Brabant). Het rivierhout ligt tussen de kribben, in de stroomrichting en is goed verankerd met binten.

Veel ingrepen om de bevaarbaarheid en de bescherming tegen hoogwater te verbeteren hadden een negatief effect op de planten en dieren die in de rivier thuishoren. Daar waar het kan zorgt Rijkswaterstaat er nu voor dat de riviernatuur weer meer de ruimte krijgt.

Naast herstelmaatregelen zoals natuurvriendelijke oevers en geulen worden ook dode bomen neergelegd. Dit rivierhout is volgens Rijkswaterstaat een belangrijke schakel in de voedselketen in de rivier. Zo verbeteren we de flora en fauna in onder meer de Maas.

Veilig

“Vanzelfsprekend houden we rekening met de scheepvaart en hoogwater”, aldus Rijkswaterstaat. “Het rivierhout ligt stevig vast met binten en is hier tussen kribben geplaatst. Ook wordt door de richting waarin het hout ligt de doorstroming bij hoogwater niet belemmerd.”

foto: Rijkswaterstaat/Egon Notermans

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.