Chemiebedrijf Inovyn wint Waalse Binnenvaartprijs

0
(foto Inovyn)

De Binnenvaartprijs van de Waalse vaarwegbeheerder DPVNI is dit jaar uitgereikt aan Inovyn. Dat chemiebedrijf is een onderdeel van Ineos.

De vestiging in Jemeppe-sur-Sambre heeft de afgelopen jaren een sterke stijging van het binnenvaartvervoer laten zien. In 2018 vervoerden binnenschepen 662.000 ton van en naar de locatie in Jemeppe. Dat was 12 procent meer dan in 2017.

Kade

Inovyn produceert onder meer pvc en zout, zo’n miljoen ton per jaar. Sinds het bedrijf in 2015 een overslagkade liet bouwen, worden steeds meer grondstoffen en afgewerkte producten met binnenschepen vervoerd. Het binnenvaartvervoer is sinds 2015 met zo’n 40 procent gegroeid. Momenteel zet Inovyn twee binnenschepen in, maar dat kunnen er drie worden. Inovyn gaat in Jemeppe 100 miljoen euro investeren in de uitbreiding van de productiecapaciteit voor pvc. Hierdoor zou er nog eens 50.000 ton vervoer over het water kunnen bijkomen.

Samber

Tijdens de prijsuitreiking in het kader van de Waalse Binnenvaartdag vroeg Philippe Taranti, operations manager bij Inovyn, aandacht voor een aantal binnenvaartthema’s. De Samber zou zeven dagen per week moeten kunnen worden bevaren. Ook hebben verladers meer en betere informatie nodig over werken aan de kunstwerken of het tijdelijk stilleggen hiervan. Dit kan volgens Taranti tot vertraging in de aanlevering en zelfs productiestops leiden.

Verder zou de vaarwegbeheerder moeten onderzoeken of het keerbekken in Auvealis toegankelijk kan worden gemaakt voor schepen tot 110 meter in plaats van de huidige 85 meter.

Foto: Inovyn zet momenteel twee binnenschepen in. Dat kunnen er in de toekomst drie worden. (foto Inovyn)

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.