Rent-a-Ship bevracht eerste schepen

0

Of het de lage waterstand op de Rijn is of het onttrekken van 70 schepen aan de vloot? Het is moeilijk te achterhalen wat de reden is van de huidige stijging van de vrachtprijzen. “Bij een vorige periode van laag water stegen de prijzen niet zoals nu”, zegt Anton van Megen, initiatiefnemer van het samenwerkingsverband Rent-a-Ship, waarvoor maandagochtend 70 schepen beschikbaar waren, waarvan er 12 ‘aan de reis’ waren.

Van Megen zelf is overtuigd van het gunstige effect van het samenwerkingsverband op de markt. “Er wordt nu 8,50 per ton betaald naar Thionville.” Anders dan oorspronkelijk de bedoeling was, rekent Rent-a-Ship de reizen met de betreffende bevrachters per ton af. De schipper krijgt echter het overeengekomen huurtarief. Inmiddels hebben 220 schippers een intentieverklaring getekend voor deelname aan de samenwerkingsverbanden die door EUBO werden geïnitieerd. Deze week hoopt Van Megen 130 schepen ter beschikking te hebben. Het indelen van de schepen en de gesprekken met opdrachtgevers gebeurt door schippers die stilliggen en ervaring hebben met bevrachtingswerkzaamheden. Er zitten acht à tien schippers op kantoor in Zwijndrecht.
Van Megen beaamt dat er wat spanning is bij de schippers die nu stilliggen en zien dat de vrachtprijzen op de spotmarkt stijgen. “Des te meer reden voor alle schippers om te beseffen dat dat geen éénmalige verbetering van de markt moet blijven maar dat ze zich aansluiten bij een samenwerkingsverband.”

"Over een lager tarief valt niet te praten"
Om de stap naar Rent-a-Ship te vergemakkelijken is er nu ook de mogelijkheid voor schippers om een proefperiode lid te worden, tot het einde van het jaar. Bovendien kan een schipper als hij zijn bevrachter niet voor het hoofd wenst te stoten, ook voor zijn eigen bevrachter blijven varen en alleen de afrekening van de reizen via Rent-a-Ship laten doen.
“Uiteraard wel tegen onze tarieven dan. Dan voeren wij de onderhandeling met de bevrachter, maar dan staat wel van tevoren vast dat over een lager tarief niet te praten valt. Het ‘handjeklap’ moet de bevrachter maar met de verlader doen.” Er zijn nog geen schippers die zich op die manier aansloten bij Rent-a-Ship.
“De bevrachter moet beseffen dat het betalen van een hoger tarief aan een samenwerkingsverband rust in de markt brengt en hij de niet aangesloten schippers minder kan blijven betalen.”
Van Megen geeft toe dat dat niet erg sympathiek is tegenover de overige schippers. “Dan moeten die zich ook aansluiten bij een samenwerkingsverband.”

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.