Prinses Beatrixsluis in juni drie keer volledig gestremd

0
(foto Rijkswaterstaat)

De Prinses Beatrixsluis is in twee weekenden van juni drie keer twaalf uur volledig gestremd. Dit is nodig om de laatste sluiskolk aan te sluiten op het nieuwe bediensysteem en om de laatste veiligheidstests te kunnen doen. De stremmingen zijn van zaterdag 8 juni 08.00 uur tot 20.00 uur, van zaterdag 15 juni 20.00 uur tot zondag 16 juni 08.00 uur en van zondag 16 juni 20.00 uur tot maandag 17 juni 08.00 uur.

Na het in bedrijf gaan van de 3e kolk, is kolk 2 gerenoveerd en ook aangesloten op het nieuwe bediensysteem. Nu is het aansluiten van kolk 1 aan de beurt. Om alle systemen te combineren en de integrale tests van het volledige systeem te kunnen doen, zijn totale stremmingen van alle drie de kolken tegelijk vereist.

Vierkante stremmingen

Over de verdeling van deze zogeheten ‘vierkante stremmingen’ over twee weekenden hebben Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk overleg gevoerd met de Koninklijke BLN-Schuttevaer. Bij uitloop van de voorafgaande tests en werkzaamheden kan het werk nog doorschuiven, er zijn daarom ook reserveweekenden gepland.

Tijdens de vierkante stremmingen moeten schippers omvaren via de Lek naar Wijk bij Duurstede en daar het Amsterdam-Rijnkanaal op. Naar verwachting zijn schepen twee uur langer onderweg.

Doorlopend één oude kolk gestremd

Behalve de vierkante stremmingen, zijn er ook momenten dat twee van de drie kolken gestremd zijn. In onderstaande tabel staan ze allemaal op een rij inclusief de reserveweekenden voor de vierkante stremmingen.

Vanwege renovatiewerk is tot en met zondag 18 augustus doorlopend kolk 1 of kolk 2 gestremd (eén tegelijk). Volgens Rijkswaterstaat veroorzaakt dat geen extra wachttijden.

Ontheffing

Tot eind juni wordt ook nog gewerkt aan de verdere verdieping van het Lekkanaal. Tot dat gereed is kunnen grotere schepen (CEMT-klasse Vb) alleen met ontheffing tot de 3e kolk worden toegelaten.

In het najaar zijn alle renovatiewerkzaamheden afgerond. Vanaf dan zijn alle drie de kolken permanent in gebruik.

 

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.