- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMega-oefening op Maasvlakte

Mega-oefening op Maasvlakte

- Advertentie -

Delen

Helikopters, schepen, reddingboten en voertuigen: alles kwam samen tijdens de LIVEX. Tijdens deze grootschalige massa-evacuatieoefening werd de Pride of Hull geëvacueerd. De ferry was daarvoor speciaal naar de Tweede Maasvlakte gevaren. Honderden figuranten werkten mee aan de oefening. De Kustwacht coördineerde de evacuatie op het water. Daarbij werd nauw samengewerkt met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, die de evacués aan land opving, en Defensie, de KNRM, het Havenbedrijf Rotterdam en het Rode Kruis mee aan de oefening.

“Ik zeer tevreden over de inzet van de eenheden en opeenvolging van de processen”, aldus hoofd oefenleider Edwin van der Pol. “Ik denk dat we hebben laten zien dat we middels een goede samenwerking tussen alle verschillende partners in staat zijn om een grote hoeveelheid personen te evacueren vanaf zee. Waarbij ik ook na vandaag blijf hameren dat we continu blijven trainen en elkaar blijven opzoeken. Het kennen van de procedures en de personen is cruciaal voor een massa-evacuatie.”

De ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Ank Bijleveld (Defensie) bekijken de oefening. (foto’s Kustwacht)

Ministers

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), minister Ank Bijleveld (Defensie) en minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) bekeken het evacuatieproces vanaf het water en aanschouwden daarna de hulpverlening op het land in de Berghaven van Hoek van Holland. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is beleidsverantwoordelijk voor de maritieme hulpverlening, Defensie is de beheerder van de Kustwacht en onder Justitie en Veiligheid valt de rampenbestrijding op het land.

Helikopters

Evacués gingen van boord via een evacuatiesysteem en twee reddingssloepen van de ferry zelf. Daarnaast vlogen meerdere helikopters die passagiers van boord haalden. Vanaf het water gingen de opvarenden naar de Berghaven (Hoek van Holland). Daar richtte de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond een opvanglocatie in. Opvarenden werden geregistreerd en gewonden geholpen door de hulpdiensten.

Figuranten

“Veel figuranten hebben zich opgegeven voor deze bijzondere oefening. Ze hebben ervaren hoe het is om een tijd op het water te blijven in bijvoorbeeld een vlot. Mijn waardering en dank gaat dan ook uit naar al deze mensen die hun zaterdag hiervoor hebben opgegeven! Zonder deze grote hoeveelheid mensen zou de oefening niet realistisch zijn geweest.” Aldus Van der Pol na afloop.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -