Presentaties en gastlessen over binnenvaart

0

Het Bureau Voorlichting Binnenvaart wordt vaak gevraagd voor presentaties bij bedrijven en voor gastlessen op scholen. Vorige week werd een beroep op ons gedaan vanuit verschillende (internationaal georiënteerde) invalshoeken.

Namens het Ministerie van Buitenlandse Zaken kwam een verzoek binnen bij het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart. In het kader van het Dutch Visitors Programme (DVP) Logistics voor young professionals uit opkomende markten, werd gevraagd om deelnemers aan dit internationale programma bij te praten over diverse actuele thema’s in de binnenvaart.

Op 25 september bracht een delegatie van Antaq, National Waterway Transportation Agency uit Brazilië, een bezoek aan het kantoor. Vanuit het EICB werden diverse presentaties gegevens over innovatieve ontwikkelingen in de binnenvaart. Het BVB heeft een presentatie verzorgd over de voordelen van vervoer over water en de logistieke infrastructuur die hiervoor nodig is.

STC

Om in de toekomst de concurrentie het hoofd te kunnen bieden, is voor de vierdeklassers die de mbo-opleiding Kapitein-Manager Binnenvaart volgen aan het STC, een leerstofkatern ‘Inleiding op de Marketing’ geschreven.

Ondernemers in de Rijn- en binnenvaart zullen in toenemende mate zelf ‘de boer op’ moeten om een vracht te bemachtigen. Enige kennis van de markt en marktwerking is dan onontbeerlijk. Met name is het van belang dat de ondernemer zijn positie in de markt kent.
Als onderdeel van dit leerstofkatern verzorgt het BVB jaarlijks een gastles. Op 27 september was Kees Modderman op het STC om de toekomstige kapiteins te vertellen welke rol marketing speelt in de binnenvaart.

 

Regionale Techniekspelen

Om beter in te spelen op de behoefte aan technisch geschoold personeel, hebben de middelbare scholen in de regio Gorinchem-Vijfherenlanden-Alblasserwaard-Drechtsteden de koppen bij elkaar gestoken. Op dinsdag 16 oktober organiseren zij iedere in hun eigen subregio de Regionale Techniekspelen met het doel leerlingen van het primair onderwijs te interesseren voor een middelbare schoolopleiding in de technische sector.

Het BVB neemt samen met Koninklijke BLN-Schuttevaer deel aan de bijeenkomst van Zwijn­drechtsewaard om daar de binnenvaart te promoten aan de vijftien basisscholen die het evenement bezoeken. Doel is de leerlingen die aan het begin van hun keuzeproces voor het middelbaar onderwijs staan, te interesseren voor opleidingen die zorgen voor toeleiding naar de (nautisch-)technische arbeidsmarkt.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.