Palen in het water en palen aan dek

0

Maersk staat vooral bekend als ‘s werelds grootste containerrederij, maar heeft meer pijlen op de boog. Men opereert ook met een grote tankervloot. Niet met VLCC’s of Suezmaxen, maar wel met Handy­max-, MR- (Medium Range), LR2- (Long Range) en Aframax-producttankers. Bij elkaar 164, waarvan 80 eigen, 22 gecharterde en 62 in management.

De MR en Handymaxen vervoeren zowel ‘witte’ als ‘zwarte’ produc­ten, de LR2 ‘witte’ en de Aframaxen, die qua tonnage even groot zijn als de LR2 tankers, ‘zwarte’ producten.

Een der Aframaxen is deze Maersk Pelican van 109.647 DWT en die heeft iets bijzonders. Het schip ligt te laden bij ETT in het Caland­kanaal, waar heel wat palen, zoals op de voorgrond, in het water staan. Maar… dit schip heeft twee palen aan dek staan. Ze zijn niet om af te meren, maar het zijn rotorpalen die uit langsstromende wind extra vermogen genereren.

Een ronddraaiend voorwerp in een luchtstroom levert namelijk een kracht op die loodrecht op de luchtstroom staat. Dat is het Magnus-effect, waarmee 7 tot 10 procent brandstof bespaard kan worden.

Het Finse Norsepower heeft deze 30 meter hoge Flettner-rotoren, met een diameter van 5 meter, bij Damen in Schiedam geïnstalleerd. Eén aan stuurboord achter het manifold en die aan bakboord ervoor.

Dit is het derde schip dat hiermee is uitgerust en het maakte vanuit Rotterdam zijn eerste testreis. De andere twee zijn de roro Estraden, die vaart tussen de Beneluxhaven en Teesport, en de Viking Grace, een luxe roro passagiersferry die tussen Finland en Zweden vaart.
De Maersk Pelican vertrok met fuel naar Port Said en heeft zo een mooie reis voor de boeg om een en ander te testen.

tekst: Cees de Keijzer
fotografie: Cees de Keijzer en Maersk Tankers

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.