- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekOvertijds

Overtijds [Vareling]

- Advertentie -

Delen

Het schippersechtpaar is nog van de generatie van toen er nergens een datum op stond. Men gebruikte zijn zintuigen en bepaalde daarmee of iets weggegooid moest worden of nog eetbaar was.
Het was de tijd van een lekker slaatje gemaakt met overgebleven aardappeltjes en een uitje. De vader van de schippersvrouw maakte graag een ‘braaike’ van de restanten en hij smulde daar heerlijk van.
In die tijd was er heel veel heel anders. Men at de groente van het seizoen en haalde soms melk rechtstreeks bij de boer. En er voeren nog parlevinkers voor de zo noodzakelijke boodschappen. Sausjes werden van bloem of maizena gemaakt en kruiden voegde men zelf toe. Niks geen dure pakjes.
De schippersvrouw was als klein meisje van het soort dat zich ergens lang op wilde verheugen. Tegen de tijd dat zij aan haar chocolade begon was hij al wit uitgeslagen.

Maar ja. Ook het schippersechtpaar leeft in de tijd van nu en is daar in mee gegaan. Men kan meer varianten kopen en dat heeft natuurlijk ook best wel voordelen. In de loop der jaren werd er zelfs een houdbaarheidsdatum ingevoerd zodat men in het oog kan houden wat het eerste op moet. Voor verse producten is het heel handig want dan kun je in een oogopslag zien hoe lang je die nog bewaren kunt. Zelfs met een rode sticker er op is het meestal nog een dag of vier.
Maar het schippersechtpaar kan zich wel ergeren aan het feit dat door die houdbaarheidsdatum nu zoveel weggegooid wordt wat nog prima eetbaar is. Net of een pakje met wat droge poeder en wat kruiden opeens niet meer te eten is omdat er een bepaalde datum verstreken is. Omdat de twee slecht tegen verspilling van voedsel kunnen, hebben ze daarom kenbaar gemaakt dat zij wel raad weten met al die zogenaamde overtijdse houdbare producten. En dat werkt prima want men weet hen inmiddels goed te vinden.

Uiteraard niet met bedorven etenswaar want dat aten ze vroeger ook niet. En op meelwormen zitten ze ook niet te wachten. Dat wat zij allemaal krijgen en mee naar naar boord nemen zijn de wonderlijkste ingrediënten die de schippersvrouw nog nooit bereid heeft maar waar ze nu heerlijke gerechten van maakt. Ze hebben geen spijt van dit idee want hun menu wordt alsmaar gevarieerder.
Het is zelfs goed voor hun portemonnee want ze hoeven minder boodschappen te doen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -