- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOp Dag van de Binnenvaart valt veel te zien en beleven

Op Dag van de Binnenvaart valt veel te zien en beleven

- Advertentie -

Delen

Op zaterdag 11 november is de derde editie van de Dag van de Binnenvaart. Door heel Nederland kan het publiek op ruim dertig locaties schepen en bedrijven bezoeken. “Om zo die mooie bedrijfstak die veel meer bekendheid verdient, zelf te beleven”, zegt Karel Uyldert.

Uyldert is bestuurder van Wereld van de Binnenvaart en een van de organisatoren van de Dag van de Binnenvaart. De promotiedag is dit jaar op 11 november. “Net als vorig jaar op de laatste zaterdag van de Maritime Week. Toen trokken de dertig activiteiten in totaal ruim 3.000 bezoekers.

Schepen en nog veel meer

Voor dit jaar staan de eerste activiteiten inmiddels op de speciale website:
www.dagvandebinnenvaart.nl. De komende weken worden daar nog meer aan toegevoegd, vertelt Uyldert. Er zijn meerdere schepen te bezoeken. Riviercruiseschepen, containerschepen, een sleper en mogelijk ook tankers. “Ook deze keer zetten locaties hun deuren open die tot het umfeld van de binnenvaart horen. Zoals de containerterminals Logistiek Centrum Gorinchem en Essers in Bergen op Zoom, maar ook scheepswerven, de binnenvaartmusea en belangstellenden kunnen in Den Helder meevaren door de haven en in Barendrecht en Halsteren oefenen op een simulator. Rijkswaterstaat gaat rondleidingen geven bij de Houtribsluizen.”

Laagdrempelig

De doelstelling is nog identiek aan toen  hoe dé Dag in 2019 begon. “Gewoon laagdrempelig en voor iedereen die interesse heeft in de binnenvaart en alles wat ermee te maken heeft. Hen laten we in contact komen met die sector om te laten zien hoe interessant en dynamisch die wereld is. Wat er gebeurt er nou eigenlijk op zo’n schip? Wat gebeurt er op zo’n containerterminal? Hoe weet je welke container waar staat? En hoe groot is zo’n container eigenlijk?’

‘Als je dat beseft en je ziet later een schip voorbijkomen dat helemaal vol zit met containers, dan realiseer je je ook ineens hoeveel lading dat eigenlijk is en hoe groot zo’n schip is. Maar ook dat als die containers allemaal met vrachtwagens zouden gaan, de A15 de hele dag vol staat. Dan is het altijd file.”

Instroom

Meer kennis over en waardering voor vervoer over water bij het grote publiek… dáár draait het om. Dat komt – op termijn, want het is een zaak van lange adem, maakt Uyldert duidelijk – ook ten goede aan de instroom van nieuwe leerlingen, studenten en uiteindelijk medewerkers. “We hopen natuurlijk dat jongeren, en andere mensen, door de beleving van die dag op een gegeven moment bedenken: ‘Ik wil in die sector gaan werken.’”

De activiteiten zijn gericht op een breed publiek. “Vorig jaar kwamen er ook opa’s en oma’s met hun kleinkinderen. Maar we hadden ook loopbaancoaches op bezoek. Die kwamen niet voor zichzelf, maar voor hun praktijk… Voor de mensen die ze in hun hun kaartenbak hebben zitten. Want misschien is werken op een schip wel iets voor één of meer mensen met wie ze een loopbaantraject doen.”

Beleving

“Eén ding is natuurlijk zeker: het is een branche waar zoveel kansen liggen. Maar de binnenvaart is niet de enige die de aandacht probeert te trekken. We proberen bewust het onbewuste te beïnvloeden door een positieve ervaring. Het draait op die dag om de beleving.”

Wat er allemaal te zien en te beleven valt op 11 november is vanaf deze week te zien op www.dagvandebinnenvaart.nl. Daar is ook te zien voor welke schepen, bedrijven en activiteiten men zich vooral moet aanmelden. In een aantal gevallen is dat met het oog op de veiligheid en de beschikbare ruimte nodig. “Dan voorkomen we ook dat mensen voor niks naar een activiteit komen.”

Aansluiten kan nog steeds

Tot het laatste moment kunnen er nog locaties bijkomen, vertelt Uyldert. “Iedereen die wil meehelpen om de binnenvaart bekender te maken is welkom. Als ondernemers op basis van dit artikel bijvoorbeeld beslissen om ook hun bedrijf of schip open te stellen, kunnen ze zich altijd bij ons melden. Heel snel kan er nog iets geregeld worden.”

Om een mogelijk misverstand weg te nemen zegt hij tot slot dat de organisatoren geen financiële bijdrage vragen. “Niet aan de bezoekers en niet aan de deelnemende bedrijven. Er zit geen verdienmodel of zo achter. Het enige wat ze moeten doen, is hun bedrijf openstellen en mensen en middelen beschikbaar stellen. Wij zorgen als Wereld van de Binnenvaart voor de promotie van de Dag en van hun activiteit. We maken het ook voor de bedrijven zo laagdrempelig mogelijk. Samen zetten we de binnenvaart in de schijnwerper.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -