Ter ere van de dertigste verjaardag van Vereniging De Binnenvaart arriveerde onlangs het cadeau van de vereniging… aan de vereniging. Het is een maquette van de voormalige scheepswerf De Biesbosch. Het is een eerbetoon aan de bekende scheepswerf, die gevestigd was op de plek aan het Wantij waar de Vereniging nu alweer jaren haar thuisbasis heeft. De onthulling is op 17 maart.
Ambassadeur Jos Hubens benaderde in 2018 modelbouwer Harry Tullemans met de vraag of hij zin en tijd had om een overzichtsmaquette te bouwen van De Biesbosch voor het Binnenvaartmuseum.
Overgang van sleep- naar duwvaart
Harry reageerde enthousiast en gedurende de bouw kwamen er steeds meer ideeën bij over de te bouwen schepen en gebouwen. Er werd besloten dat de maquette de tijdsperiode zou moeten weergeven van de overgang van de sleep- naar de duwvaart, grofweg de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw.
Waarin de bouw en assemblage van de kleine en grote Franse motoren een belangrijke rol speelde voor werf De Biesbosch. Dat gebeurde in het kader van de Marshallhulp om de Europese economie er na de Tweede Wereldoorlog weer bovenop te helpen.
Ruim
In het ruim van de Franse motor die het museum bezit, werd door vrijwilligers een vitrine gebouwd voor de maquette. Na de bouw is de vitrine verplaatst naar het laadruim en de tentoonstellingsruimte van de Lashbak CGS 6013 waar de maquette voorlopig blijft staan.
Later kan de maquette eventueel weer verhuizen naar het ruim van de Franse motor waar in de toekomst een overzichtstentoonstelling wordt ingericht over scheepswerf De Biesbosch en de Franse staatsrederij CFNR. Momenteel wordt er hard gewerkt om het ruim van stalen toegangstrappen en tussendekken in voor- en achterschip te voorzien.
Pronkstuk
“Na anderhalfjaar durende bouwwerkzaamheden was het dan eindelijk zover, een klein team uit Weert was met transport bus en auto gearriveerd in Dordrecht. Het mooiste en het leukste was het inrichten en positioneren van de talloze schepen en gebouwen. Het was een mooi verjaardagfeest met het mooiste cadeau wat wij wensten en waar wij met heel veel voldoening op terugkijken en altijd naar kunnen kijken. Wij zijn Harry Tullemans en zijn team zeer erkentelijk voor het pronkstuk van het Binnenvaartmuseum, wat zij met veel liefde en geduld hebben gebouwd”, zegt Jos Hubens.
De maquette is mogelijk gemaakt door een legaat dat de vereniging ontving van mevrouw Lentjes en een bijdrage van Chemours Netherlands.