- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOnderzoek naar veiligheid op Maas

Onderzoek naar veiligheid op Maas

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat laat de veiligheid en eventuele knelpunten op de Maas ter hoogte van Maastricht onderzoeken. De uitkomsten worden eind dit jaar verwacht.

In 2019 wordt de Maasroute opengesteld voor grotere schepen (lengte: 193 in plaats van 137,50 meter; diepgang 3,50 in plaats van 3,00 meter). Maar met name bij hogere afvoeren van de Maas kent het traject tussen Sint Pieter en Itteren enkele moeilijke passages.

Uit eerdere tests kwam naar voren dat het tracé in theorie veilig is. Zeker voor schippers die de route vaker varen. Maar vanwege het grote aantal buitenlandse schippers die dit deel van de Maas bevaren is een nieuwe beoordeling van veiligheid gewenst. De Verkenning nautische veiligheid passage Maastricht moet opheldering geven. Er wordt in kaart gebracht welke problemen schippers op dit deel van de rivier kunnen ondervinden en wat daaraan te doen is.

 

Groei van scheepvaart

Het onderzoek wordt uitgevoerd door ingenieursbureau LievenseCSO. Dit is een advies- en ingenieursbureau op het gebied van infrastructuur, water en omgevingsvraagstukken. De resultaten worden in het najaar verwacht. Een eventuele verhoging van de bruggen behoort niet tot het onderzoek.

LievenseSCO In de Verkenning wordt onder meer gekeken wat op korte termijn (2019) en op lange termijn (2030) nodig is om schepen ook bij hoogwater veilig  over de Maas te laten varen. Eventuele oplossingen moeten ook rekening houden met toekomstige (groei-)ontwikkelingen in de scheepvaart.

 

tekst en foto: Noud van der Zee

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -