- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBedrijven lobbyen voor grotere sluis Fürstenwalde

Bedrijven lobbyen voor grotere sluis Fürstenwalde

- Advertentie -

Delen

De Duitse deelstaat Brandenburg gaat zich ervoor inzetten dat het Spree-Oder-kanaal weer onderdeel wordt van het Europese TEN T-netwerk. Het bedrijfsleven in de Oderstreek wil meer gebruik kunnen maken van deze vaarweg.

Tijdens een bijeenkomst van Duitse en Poolse bedrijven in Eisenhüttenstadt benadrukte de Brandenburgse minister van Economische Zaken, Albrecht Gerber, het belang van de vaarwegen voor het goederenvervoer en het toerisme.

Duitsland en Polen willen de infrastructuur in de grensregio beter vervlechten en hebben hiertoe gezamenlijk een toekomstconcept ontwikkeld. Brandenburg wil meer goederen verschuiven van de weg naar spoor en water. De logistiek in Berlijn en Brandenburg is goed voor een omzet van 10 miljard euro per jaar. Zo’n 180.000 mensen zijn in deze sector werkzaam.

 

ArcelorMittal 

Vooral de sluis Fürstenwalde op het Spree-Oder-kanaal is het bedrijfsleven een doorn in het oog. Alleen kleine binnenschepen kunnen de 67 meter lange sluis passeren, wat de haven in Eisenhüttenstadt slecht bereikbaar maakt voor de binnenvaart.

Onder meer ArcelorMittal in Eisenhüttenstadt wil meer goederen vervoeren via het water, maar voor de Duitse bondsregering heeft het kanaal tussen Oder en Spree geen prioriteit. Een nieuwe sluis in Fürstenwalde zou de komende vijftien jaar niet nodig zijn.

Bedrijven en politici in Brandenburg trekken de cijfers en prognoses die deze beslissing onderbouwen in twijfel. In combinatie met de reeds verlengde sluizen in Kersdorf en Wernsdorf zou een nieuwe sluis in Fürstenwalde juist een troef zijn.

Ook Polen heeft belang bij een goed bevaarbaar Spree-Oder-kanaal, dat de kortste verbinding vormt met Berlijn en Hamburg. De Poolse regering zet sinds enkele jaren sterk in op binnenvaartvervoer. Op de Oder worden de komende jaren bottlenecks weggewerkt en vervolgens wordt de rivier verder opgewaardeerd naar klasse Va.

 

foto: WSA Berlin

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -