- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOmzet schiet omhoog dankzij laagwater

Omzet schiet omhoog dankzij laagwater

- Advertentie -

Delen

Door de langdurige lage waterstanden is de omzet van binnenvaartbedrijven in het derde kwartaal met 18 procent gestegen. ING Economisch Bureau plaatste daarover maandag 3 december een bericht op Twitter.

Sectoreconoom Rico Luman baseert zich op de jongste cijfers van het CBS. In het derde kwartaal daalden de volumes in de binnenvaart met 10 procent. Maar de omzet steeg met 18 procent. Tegenover het FD sprak hij van “forse overcompensatie”. Laag water zou voor binnenvaartondernemers op korte termijn eerder een lust dan een last zijn.

Maar op lange termijn is het niet goed voor de reputatie van de binnenvaart – met name als hert gaat om betrouwbaarheid en leveringszekerheid. Met name containeroperators maken zich zorgen dat lading die nu noodgedwongen verplaatst is naar het spoor of de weg niet of maar heel moeilijk weer terugkomt.

Luman rekent erop dat de hogere tarieven en de drukte door het lage water nog wel even aanhouden. Hoewel, de afgelopen dagen is er al wat water bijgekomen op de Rijn: Kaub gaf dinsdag 4 december om 05.00 uur 94 centimeter aan. Voor vrijdag 7 december is 203 centimeter voorspeld, maar is de trend al wel weer licht dalend. Wat zal daarna volgen?

Het is onzeker of zich dit jaar nog normale waterstanden voordoen. Luman voorziet voor het vierde kwartaal in elk geval een omzetstijging van 25 procent.

Illustratie: ING Economisch Bureau

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -