- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWeer Vlaamse subsidie voor palletvervoer via binnenvaart

Weer Vlaamse subsidie voor palletvervoer via binnenvaart

- Advertentie -

Delen

Op 30 november is de vierde steunmaatregel voor palletvervoer per binnenvaart gestart. Tot en met 29 juni 2019 kunnen bedrijven een subsidieaanvraag indienen bij De Vlaamse Waterweg. Met deze steunmaatregel wil de vaarwegbeheerder het palletvervoer over water verder stimuleren.

“We willen zoveel mogelijk vrachtvervoer van de weg halen en op de waterweg zetten”, zegt de Vlaamse minister Ben Weyts van Mobiliteit. “Hoe meer pallets er over het water kunnen gaan, hoe minder vrachtwagens er nodig zijn op onze wegen. Het palletvervoer via de waterweg zit in de lift en met deze gerichte steunmaatregel geven we nog een extra steuntje in de rug. We willen ook de transporteurs van bijvoorbeeld drank verleiden om te kiezen voor de binnenvaart.”

 

Potentieel

Binnenvaart is niet alleen geschikt voor het vervoer van bulkgoederen of containers, aldus Weyts. Onderzoek toonde aan dat er een groot potentieel aan palletgoederen bestaat dat via de binnenvaart zijn bestemming kan bereiken.

De eerste steunmaatregel voor palletvervoer was in 2012 succesvol. Snel volgden een tweede (in 2013) en een derde oproep (2015). Die drie regelingen in het vervoer van 165.400 pallets op jaarbasis die nu via de binnenvaart en niet langer via de weg worden vervoerd. Over de volledige duur van de drie oproepen (vijf jaar) gaat het om 827.000 pallets. Dat zouden circa 90.000 vrachtwagenritten zijn.

 

Frisdrank

Met de nieuwe steunmaatregel wil De Vlaamse Waterweg het vervoer van pallets via de binnenvaart verder ondersteunen. “De bouwsector heeft hier al ervaring in, maar er zijn ook mogelijkheden weggelegd voor andere bedrijfssectoren, bijvoorbeeld Fast Moving Consumer Goods(FMCG) zoals frisdrank, maalderijen, (toilet)papier enz”.

Marktpartijen die in aanmerking willen komen voor de nieuwe subsidieronde kunnen tot en met 29 juni 2019 bij De Vlaamse Waterweg ee aanvraag indienen voor concrete initiatieven. In aanmerking komen zowel investeringssteun als exploitatiesteun. Er is deze keer 1 miljoen euro beschikbaar.

De investeringssteun is een eenmalige financiële tegemoetkoming. De subsidie bedraagt maximaal 80 procent van de totale investeringskosten. De aanvrager moet zelf minstens 20 procent bijdragen.

De exploitatiesteun is bedoeld ter gedeeltelijke dekking van de meerkosten van het vervoer van pallets over water ten opzichte van het vervoer via de weg. Het toegekende steunbedrag is aflopend en beperkt tot drie jaar.

Kijk op www.vlaamsewaterweg.be/palletvervoervoor de procedure en de voorwaarden.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -