- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNog meer speciale schepen en bijzondere banen in Rotterdam

Nog meer speciale schepen en bijzondere banen in Rotterdam

- Advertentie -

Delen

Van de wereldhandel wordt 90 procent over water vervoerd en noch de Brexit, corona of lage olieprijzen veranderen daar iets aan. De Rotterdamse haven neemt bij dat transport een vooraanstaande positie in en Rotterdam heeft niet voor niets als devies ‘Navigare necesse est’. Het weerspiegelt het economisch belang van de scheepvaart en dit devies werd al honderd jaar geleden in goud ingelegd in de koepel van de hal van het stadhuis aan de Coolsingel.

Schepen en havenbanen zijn onverbrekelijk met het devies (dat ‘varen is noodzakelijk’ betekent) verbonden en in deel 8 van de boekenserie Mooie schepen en banen in de haven van Rotterdam is opnieuw een scala aan speciale schepen en bijzondere banen van deze tijd vastgelegd.

Havenfarmer

Ook worden aspecten van de offshore belicht en passeren milieugerichte maatregelen de revue. De factor arbeid in deze uitgave richt zich op een elftal havenberoepen. Eén daarvan is hartstikke nieuw: de ´havenfarmer´ die in het derde gat van de Merwehaven op een drijvend ponton een koeienstal exploiteert voor melkproductie.

Er zijn zelfs uitbreidingsplannen voor een kippenfarm, maar of er naast melk een markt zal ontstaan voor ´haveneitjes´ moet de toekomst leren.

Schepenliefhebbers

Negen fotografen van de World Ship Society Rotterdam leverden de in grote diversiteit foto’s aan. Voor de auteurs Cees de Keijzer en Piet van Dijk, respectievelijk voorzitter en secretaris bij de vereniging van schepenliefhebbers, vormden ze de inspiratie voor de begeleidende teksten met waardevolle informatie.

Niet alleen bijzonderheden over schip, lading en haven komen voor het voetlicht, maar ook schimmige eigenarenconstructies of andere samenhangende verbanden. Daarbij blijft ook het ongekende belang van de Griekse reders voor het overzeese transport niet buiten beschouwing.

Virtueel uitgereikt

WSS Rotterdam, onder meer bekend van de rubriek Wereldschepen in deze krant, is met 343 leden de grootste afdeling ter wereld. Zij ontvangen allen een exemplaar van het bij Uitgeverij Watermerk verschenen boek.

Als dank en waardering voor hun langdurige en belangeloze inzet werd het eerste exemplaar virtueel uitgereikt aan vier redactieleden van het eigen WSS RB Magazine: Bert Stevens, Hans Malegiannakis, Dirk Pilkes en Teun van der Zee.

Het rijkelijk geïllustreerde en 112 pagina’s tellende boek is verkrijgbaar in de boekhandel voor 18,95 euro. Het is ook te bestellen via www.watermerk.eu.

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -