Nieuwe vmbo-opleiding jacht- en scheepsbouw Maritieme Academie Harlingen gestart

1

De jacht- en scheepsbouw heeft schreeuwend behoefte aan nieuwe, jonge vakmensen. Daarom ging deze zomer aan de Maritieme Academie Harlingen de vmbo-opleiding jacht- en scheepsbouw van start.

Drie leerlingen begonnen in september aan deze gloednieuwe opleiding en daar komt dit schooljaar mogelijk nog een vierde bij. “Friesland is van oudsher sterk in de jacht- en scheepsbouw en dat willen wij graag zo houden”, vertelt teamleider Martin Vooges.

“Drie leerlingen is misschien wat weinig om mee te beginnen, maar dat doen we toch om te voldoen aan de vraag uit het bedrijfsleven. Onze ambitie is om binnen enkele jaren elk jaar een schoolklas vol nieuwe leerlingen op te leiden. Wij willen niets liever dan voldoen aan de vraag naar vakmensen vanuit de scheepsbouw.”

Aansluiting op mbo

Nadat er op zusterschool Maritieme Academie IJmuiden vorig jaar een soortgelijke opleiding van start ging, is het nu de beurt aan Harlingen. De school werkt bij deze opleiding nauw samen met ROC Friese Poort in Sneek.

“Onze vmbo-leerlingen werken mee aan diverse projecten van vierdejaars van de mbo-opleiding scheeps- en jachtbouw van ROC Friese Poort. Dat is voor hen een geweldige manier om ervaring op te doen”, zegt Vooges. “Bovendien resulteert deze samenwerking erin dat onze opleiding als vooropleiding naadloos aansluit op de gelijknamige mbo-opleiding.”

Yachtbuilders Academy

Om de nieuwe opleiding scheeps- en jachtbouw goed te laten aansluiten op de vraag vanuit het bedrijfsleven, is de opleiding aangesloten bij de Yachtbuilders Academy, waar kennis van jacht- en scheepsbouw uit heel Noordwest-Nederland vanuit onderwijs en bedrijfsleven samenkomt. Hier worden opleidingen ontwikkeld in nauwe samenwerking met scheeps- en jachtbouwers, zodat de opleidingen optimaal aansluiten op de behoeften vanuit de sector.

Vooges: “Baangaranties geven wij niet, maar gezien de enorme behoefte aan gemotiveerde, jonge vakmensen durf ik wel te stellen dat er voor iedere jongere die onze opleiding jacht- en scheepsbouw gaat volgen een rooskleurige toekomst in het verschiet ligt.”

tekst: Jan Johan ten Have
foto: Maritieme Academie Harlingen

Dit artikel komt uit de special Opleiding & Carrière in de Binnenvaartkrant van 8 oktober 2019.

 

 

1 reactie

  1. Beste redactie
    Scheeps- en jachtbouw is geen nieuwe vmbo opleiding maar onderdeel van het VMBO profiel Maritiem en Techniek
    Dunamare Harlingen en Dunamare IJmuiden, Berechja en STC groep voeren het VMBO profiel Maritiem en Techniek sinds 2016
    De uitstroomvariant Scheeps- en jachtbouw
    wordt nu door 3 vmbo scholen in Nederland uitgevoerd

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.