- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsJannick staat altijd voor iedereen klaar

Jannick staat altijd voor iedereen klaar

- Advertentie -

Delen

Jannick Zwier (17 jaar) heeft de Nautilusprijs voor Meest Sociale Student gewonnen. De vmbo’er werd vrijdag 7 juli verrast door communicatieadviseur Hans Walthie van de vakbond. Tijdens de diploma-uitreiking op de Maritieme Academie Harlingen overhandigde hij Jannick de onderscheiding.

“Dat had ik niet verwacht”, reageerde Jannick. “Ik had nog maar pas van deze prijs gehoord. Mijn moeder zag het op de website van de school staan en zei toen: ‘Misschien win jij die wel.’ Maar zelf had ik er niet op gerekend.”

“Ik vind het wel mooi ja, zo’n prijs, want ik vind sociaal zijn met elkaar, ook aan boord, erg belangrijk”, aldus Jannick. “Elkaar even helpen als iets niet gelijk lukt. En als je er voor elkaar bent, komt dat ook de sfeer ten goede.”

Enthousiast over de binnenvaart

Jannick stroomde tijdens het derde jaar in op de Harlinger Academie, heeft nu zijn diploma Matroos (kader vmbo) op zak, maar is voorlopig nog niet klaar met leren. “Ik wil doorstuderen. Sinds ik klein was, wilde ik al later op zee gaan varen. Familieleden van mij voeren voor Interstream Barging. Leek mij ook gaaf. Maar hier op school ben ik eigenlijk nog enthousiaster geworden over de binnenvaart. Daarom ga ik nu mbo binnenvaart doen en ik wil afsluiten met de kapiteinsklas. Of ik graag de baas wil zijn op zo’n schip? Nou, eigenlijk best wel. Dan heb je ook alles in eigen hand en dat bevalt me wel…”

Kalm en behulpzaam

De jury koos voor Jannick omdat hij als overtuiging heeft ‘wie goed doet, goed ontmoet’. Die brengt hij ook in de praktijk. “Hij is aardig voor anderen en anderen zijn ook aardig voor hem”, aldus de jury. “Hij staat altijd voor iedereen klaar, stelt zich leergierig op en helpt gevraagd en ongevraagd een ander met zijn of haar werk om het beoogde resultaat te halen.”

“Door zijn rustige karakter helpt hij ook leerlingen bij praktische vaardigheden. Als anderen in paniek raken, blijft hij ogenschijnlijk ijzig kalm. Jannick is in klas 3 ingestroomd en dan heb je soms een achterstand. De andere leerlingen in de klas kennen elkaar namelijk al door-en-door en dan is het soms moeilijk om er tussen te komen. Jannick bleef en blijft echter zichzelf. Hierdoor werd hij op de huisvesting en op school door iedereen gewaardeerd en gerespecteerd.

Varen zit in zijn bloed, merkte Hans Walthie van Nautlius. “Als je zijn profielfoto checkt op zijn telefoon, dan zie je een trotse schipper zitten in de stuurhut. Wij zijn er allemaal van overtuigd dat hij over een aantal jaren schipper wordt van zijn eigen binnenvaartschip! Vaarwel!”

Op één na allemaal geslaagd

Voordat de Nautilus-prijs werd uitgereikt stelde directeur Arjen Mintjes van Maritieme Academie Harlingen in zijn openingsspeech dat op één na alle 26 leerlingen waren geslaagd en dat hij dat een bijzondere prestatie vond. “Juist ook, en ik wil die uitdrukking hierna niet meer gebruiken, voor deze coronageneratie. Het is tevens de beste prestatie van alle 25 scholen die tot onze onderwijsgroep behoren.”

“Dankzij dit diploma heeft iedereen een goede kans op een mooie baan in de binnenvaart, want daar is helaas nog steeds een groot tekort aan personeel aan boord. Maar het is ook goed om te weten dat de meeste geslaagden hier gewoon doorstromen naar mbo zeevaart of mbo binnenvaart. En dat vergroot natuurlijk alleen maar je kansen op een nog betere baan! We zien de meeste geslaagden dan ook graag terug in onze fraaie, nieuwe school in aanbouw.” Het was de laatste keer dat Maritieme Academie Halringen de diploma’s in het ‘oude’ schoolgebouw werden uitgereikt.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -