Nieuwe oever voor Kanaal naar Charleroi

0

Op 5 augustus start De Vlaamse Waterweg met de vernieuwing van de rechteroever van het Kanaal naar Charleroi tussen de De Bruyckerweg in Drogenbos en de R0-brug in Sint-Pieters-Leeuw. Dat is nodig doordat de oever daar in slechte staat verkeert. De investering bedraagt 2,6 miljoen euro.

De vaarwegbeheerder past de oever meteen aan voor de toekomstige opwaardering van het kanaal. Er wordt ook een ‘fietssnelweg’ (de F20) aangelegd.

“Het is onze plicht ons patrimonium in stand te houden”, zegt Wim Dauwe, afdelingshoofd bij De Vlaamse Waterweg. “Tegelijk maken we van de nood een deugd en grijpen we de noodzakelijke werken aan om de oevers in deze zone voor te bereiden op de toekomstige opwaardering van het Kanaal naar Charleroi. Door het kanaal toegankelijk te maken voor 3-laags containerschepen tot 1.350 ton wordt het goederenvervoer via de waterweg extra aantrekkelijk voor bedrijven.”

Damwand

De bestaande oever zal over een lengte van 798 meter worden vervangen door een verankerde damwand. De wand wordt verticaal in de grond geplaatst en bestaat uit stalen damplanken van 11,80 meter lang die met elkaar worden verbonden.

Een gespecialiseerd aannemer zal de damplanken met een trilblok in de grond inbrengen. De heiwerken kunnen lokaal trillings- en geluidshinder geven. De aannemer start op 5 augustus. De klus duurt in totaal ongeveer een jaar.

Fietsomleiding

Tijdens de werkzaamheden is het jaagpad tussen de De Bruyckerweg en de R0-brug op de rechteroever niet toegankelijk. Voor fietsers geldt een omleiding (zie het kaartje boven).

Hoewel de oeververnieuwing ongeveer een jaar duurt, blijft de omleiding tot eind 2022 van kracht. Aansluitend op de oeververnieuwing zijn in namelijk nog meer werkzaamheden gepland: de bouw van de Drie Fonteinenbrug over het Kanaal naar Charleroi en de aanleg van fietssnelweg F20.

Drie Fonteinenbrug

Ter hoogte van de Eugène Ghijsstraat in Sint-Pieters-Leeuw en de Drie Fonteinenstraat in Drogenbos bouwt De Vlaamse Waterweg de nieuwe Drie Fonteinenbrug. Dit is niet alleen een nieuwe verbinding voor de omliggende bedrijvenzones, maar er wordt ook een nieuwe verbinding over het kanaal voor fietsers en voetgangers die aansluit op fietssnelweg F2,.

In augustus 2018 is op de linkeroever al gestart met de ophogingen voor de landhoofden van de brug.  De aannemer is begonnen met de aanleg van de wegen. De nieuwe Drie Fonteinenbrug is volgens planning eind 2022 klaar.

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.