- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuwe hbo-opleiding ICE is ook voor maritieme techniek

Nieuwe hbo-opleiding ICE is ook voor maritieme techniek

- Advertentie -

Delen

HBO Drechtsteden in Dordrecht start op 20 september 2018 een 2-jarige, duale hbo-opleiding  Instrumentation and Control Engineering (ICE). De opleiding is ontwikkeld in samenwerking tussen het bedrijfsleven, Da Vinci College en de Duurzaamheidsfabriek. Aanleiding is de vraag uit de maritieme sector en de procesindustrie. Daar is grote behoefte aan meet- en regeltechnici op hbo-niveau.

Bijzonder aan de opleiding is dat er een sterke link is met de (maritieme) beroepspraktijk. Er wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven. Zo werken bijvoorbeeld Krohne en IHC mee; zij dragen bij aan de ontwikkeling van de lesstof, geven gastlessen, stellen instrumenten beschikbaar en regelen bedrijfsbezoeken.

 

In de hoofden

André de Lijser, manager engineering IHC Systems, leverde input voor de maritieme component van de opleiding. Aan boord van schepen worden diverse meet- en regelsystemen toegepast. Deze systemen regelen bijvoorbeeld energy control, proces control en motion control. Hij zegt: “IHC Systems juicht een op maat gemaakte opleiding toe. ICE speelt in op de noodzaak om kennis te verzamelen en te delen met betrekking tot de maritieme meet- en regeltechniek.”

“Veel expertise zit alleen in de hoofden van onze professionals. Door het op te schrijven kunnen we deze waardevolle kennis vastleggen en overdragen aan jonge professionals. IHC draagt ​​graag bij aan ICE door het curriculum gezamenlijk te ontwikkelen. En ja, natuurlijk hebben we al studenten ingeschreven!”

 

Tekorten

André Boer, algemeen manager van Krohne, is ook een fervent voorstander van ICE: “Instrumentatie en regeltechniek zit in ons DNA. Wij voorzien tekorten bij hoogopgeleide mensen die op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Daarom delen we graag onze kennis en helpen we met het ontwikkelen van de opleiding. Krohne biedt ook instrumenten aan, levert gastdocenten en faciliteert bedrijfsbezoeken.”

 

Doorgroeien

ICE is bedoeld voor werkenden die een mbo 4-diploma hebben en willen doorgroeien naar hbo-niveau 5. ICE is ook interessant voor degenen die dit jaar het mbo afronden (mechatronica, werktuigbouw, elektro) en een baan zoeken. HBO Drechtsteden kan hen hier eventueel mee helpen.

ICE is een duale opleiding: de studenten werken vier dagen en volgen wekelijks een middag en een avond theorie- en praktijklessen op het Leerpark in Dordrecht. Praktijkopdrachten worden uitgevoerd op het moderne meet- en regelplein in de Duurzaamheidsfabriek en/of op het bedrijf waar de student werkt.

Het is de ambitie voor ICE een associate accreditatie te verkrijgen. Dat is een officiële hbo-graad die in twee jaar behaald kan worden.

foto: Duurzaamheidsfabriek

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -