- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuw netwerk: meer vervoer via Seine en Schelde

Nieuw netwerk: meer vervoer via Seine en Schelde

- Advertentie -

Delen

Op 30 augustus is het nieuwe Economisch Netwerk Seine Schelde (eNES) gelanceerd. Met het ondertekenen van een intentieverklaring gaven de eerste zestien partners de aftrap om samen het gebruik van de waterweg binnen het werkingsgebied van Seine Schelde Vlaanderen te stimuleren.

De realisatie van de Seine-Schelde-verbinding is het grootste infrastructurele binnenvaartproject van dit moment in Europa. Frankrijk, Vlaanderen en Wallonië werken samen met de Europese Commissie aan een betere vaarwegverbinding tussen de bekkens van de Seine en de Schelde. Straks kunnen daar schepen met een laadvermogen tot 4.500 ton (CEMT-klasse Vb) varen. Het Seine-Schelde-project behelst zowel de aanpassing van bestaande vaarwegen als de aanleg van een volledig nieuw kanaal van 106 kilometer tussen Compiègne en Cambrai in Noord-Frankrijk.

Duurzame optie

“Hoewel het Seine-Schelde project nog niet is afgerond, zien we nu al een positieve groei in de binnenvaart”, belichtte de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters het belang van het nieuwe netwerk. “Het goederentransport over onze Vlaamse waterwegen stijgt jaar na jaar doordat steeds meer bedrijven deze duurzame optie verkiezen boven 100 procent wegtransport. Zonder onze binnenvaart zouden de vrachtwagens de wegen doen dichtslibben. Het is deze tendens die we met eNES op een krachtige manier willen ondersteunen.”

“Met de oprichting van eNES willen we vooral dat de verschillende partners in de buurt elkaar vinden en er acties tot stand komen die de waterweg, de binnenvaart, de regio en de partners zelf vooruithelpen. Dit kan door te zorgen voor informatiedoorstroming en kennisdeling en het opzetten van initiatieven rond drie hoofdthema’s: het infrastructuurproject Seine Schelde Vlaanderen, de problematiek rond watergebonden bedrijventerreinen en watergebonden transport en innovatie”, besluit aldus Peeters.

Actieve rol

“Het werkgebied en de ambities van het Seine-Schelde-project maken dat tal van besturen en economische partners betrokken en geïnformeerd dienen te worden”, zei Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg. “Met de oprichting van het eNES werd aan deze behoefte invulling gegeven. eNES is een gebiedsgericht netwerk van publieke en private stakeholders die een actieve rol willen opnemen in het optimaliseren en ondersteunen van watergebonden, ruimtelijke, innovatieve en economische ontwikkelingen.”

Het gaat dan bijvoorbeeld over watergebonden bedrijventerreinen of innovatieve vaarconcepten, aldus Danckaerts. “Dit alles met als doel het gebruik van de waterwegen binnen het werkingsgebied van het Seine-Schelde-project te stimuleren. Op deze manier kan een meer samenhangend, overkoepelend en gerichter beleid uitgezet worden voor watergebonden ontwikkelingen in de regio.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -