Het melden van zeeschepen in Rotterdam en Amsterdam aan de Havenmeester en de Douane wordt eenvoudiger. De havens stappen op 1 februari over op Melding Schip 2.0. Deze vernieuwde service is onderdeel van het Port Community System van Portbase.
Melding Schip 2.0 legt de digitale basis voor het efficiënter en veiliger afwikkelen van de scheepvaart. Ruim 200 agenten, rederijen en cargadoors (bij elkaar bijna 1.400 gebruikers) gaan het nieuwe systeem stapsgewijs gebruiken. Per jaar gaat het om 35.000 tot 40.000 zeeschepen.
Gemakkelijker
De service is door de havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam ontwikkeld in samenspraak met de Havenmeesters van beide havens, de Douane en de meldende agenten, rederijen en cargadoors. Zo is er voor gezorgd dat Melding Schip 2.0 aansluit bij de dagelijkse praktijk.
Het melden van zeeschepen wordt gemakkelijker en is minder foutgevoelig, belooft Portbase. Nieuw is dat de beide havenautoriteiten de scheepsagenten vragen ook de verhaal- en vertrekreizen elektronisch te melden. Inspelend op wettelijke eisen is meteen het melden van beveiligingsinformatie (ISPS) uitgebreid.
Volledig elektronisch
Marleen van de Kerkhof, Havenmeester van Amsterdam: “De beschikbaarheid en betrouwbaarheid van informatie worden steeds belangrijker. Door agenten volledig elektronisch te laten melden, heeft iedereen in de nautische keten altijd de juiste gegevens.”
Haar collega René de Vries van Rotterdam vult aan: “Met volledige en tijdige informatie kunnen partijen in de haven hun werkzaamheden beter plannen. Dit leidt tot een veiligere en efficiëntere haven.”
Andere havens
Het overzetten van alle bedrijven naar Melding Schip 2.0 start op 1 februari en loopt door tot 1 mei. “Voorafgaand aan de overstap wordt alle gebruikers gevraagd een korte online training te volgen”, aldus Portbase in een persbericht. “Op die manier kan men direct goed met de vernieuwde service aan de slag.”
In een later stadium wordt Melding Schip 2.0 ook ingevoerd in de overige Nederlandse havens.