- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMet hoop en vertrouwen door de lucht

Met hoop en vertrouwen door de lucht

- Advertentie -

Delen

Het was een intrigerend schouwspel bij Museumwerf Vreeswijk. Een schip vloog door de lucht en belandde via de hellingwagens in het water. Het was de Hoop en Vertrouwen, hét cadeau van de werf aan jarig Nieuwegein.

Donderdag 8 april vond de tewaterlating plaats van de kagenaar. Het schip dat in zijn werkzame verleden werd gebruikt voor het uitbaggeren van sloten in het Groene Hart, krijgt een nieuwe bestemming. De Hoop en Vertrouwen wordt rondvaartboot en maakt zo deel uit van het cadeau van Museumwerf Vreeswijk aan Nieuwegein: de stad viert dit jaar zijn gouden jubileum.

Mits de coronamaatregelen het toestaan, trakteert de Museumwerf Nieuwegeiners op een gratis rondvaart gedurende de maand juni waarin de jubilaris zichzelf uitroept tot ‘Nieuwegein – 1 groot openluchtmuseum.’ Na juni verzorgt de Hoop en Vertrouwen rondvaarten als extra attractie bij de Museumwerf.

Werfbaas Dick van Dam kijkt mee met een van de aspirant-lassers. (foto Ton van der Heijden)

Leerproject

In de afgelopen maanden hebben leerlingen hard gewerkt aan de Hoop en Vertrouwen. Het leerproject begon met het schoonmaken en afkrabben van oude verflagen boven de waterlijn, waarna het bovenste deel van het schip in de menie werd gezet. Omdat de scheepshuid door roest en slijtage dun was geworden, leerden de aspirant-lassers ook hoe zij het onderschip van nieuw plaatwerk moesten voorzien.

 

Vrijwilligers hadden eveneens een groot aandeel in de restauratie. Zo sloten de oudescheepsmotorentechneuten de gereviseerde motor (een Samofa van 20 pk) opnieuw aan, maakten scheepstimmerlieden de buikdenning en de banken voor de passagiers en zetten anderen het schip strak in de originele kleuren.

Nu het schip in het water ligt, valt er nog een hoop te doen voor de vrijwilligers. Maar één ding is duidelijk: er is hoop en vertrouwen dat het schip straks een juweeltje op het water is.

(foto Quirinus van den Bosch)

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -