- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMcPort Event motiveert werken in de haven en binnenvaart

McPort Event motiveert werken in de haven en binnenvaart

- Advertentie -

Delen

De zevende editie van het tweedaagse McPort Event was op woensdag 13 en donderdag 14 november. Het evenement wordt jaarlijks georganiseerd door het Educatief Informatie Centrum Mainport Rotterdam (EIC), in samenwerking met veertien bedrijven uit de haven en industrie. Zo’n duizend vmbo-leerlingen stapten woensdag de bussen uit op de Landtong Rozenburg om kennis te maken met de Rotterdamse haven en wat die allemaal aan banen te bieden heeft. Op donderdag kwamen de leerlingen van havo en vwo.

Door middel van een app liepen de jongeren door de expositie en konden ze aan de slag met een groot aantal interactieve simulaties. Dat gaf ze een indruk van het werkveld en onderzoeken ze waar hun interesses liggen. De toekomstige studenten hielden zich ook bezig met proefjes in het lab, havenspellen en maakten kennis met programmeren, de logistiek en de maintenance-sector (industrieel onderhoud).

Binnenvaart

Niet alleen onderwijsinstellingen als het Techniek College Rotterdam en de Erasmus Universiteit waren aanwezig om de bovenbouwers te informeren. Ook Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB) was aanwezig om de jongeren te enthousiasmeren over het werken in de binnenvaart.

“De opleiding Schipper Binnenvaart heeft veel aandacht gekregen tijdens het McPort Event. Ik zag toch wel dat er regelmatig een groepje klasgenoten richting BVB liep. Duidelijk werd dat veel leerlingen toch nog niet weten wat voor mogelijkheden er allemaal zijn in de binnenvaart. De binnenvaart is niet alleen maar het grove werk. Ze keken er van op dat je ook jurist of communicatiemedewerker kan worden in deze sector”, vertelt Mary Dotsch, directrice van het EIC.

Haven

Het EIC heeft met dit evenement het specifieke doel om leerlingen te ondersteunen met een keuze voor een opleiding en carrière in de havenwereld.

‘’Met de haven als context helpen we de leerlingen te onderzoeken waar ze goed in zijn. We hebben werkboekjes en een online studiekeuzetest die de leerlingen een beetje wegwijs maken. Waar wil ik werken, welke opleiding past daarbij en wat voor mogelijkheden zijn er in de haven, zijn vragen die door vaklieden beantwoord kunnen worden op het McPort Event”, legt Dotsch uit.

Verrassende reacties

Over het algemeen kwamen de leerlingen positief de expositie binnen en waren ze op school al goed voorgelicht over wat ze op McPort Event konden verwachten. Er zaten ook leerlingen tussen die er in eerste instantie niet zo veel zin in hadden. “Ze komen dan binnen met het idee dat het niks gaat worden en geven na afloop als feedback dat ze nooit hadden verwacht dat ze een bepaald beroep in de haven konden uitvoeren”, sluit de directrice af.

Met deze succesvolle editie van het McPort Event en een goed werkend format, krijgen de leerlingen een kans om de (Rotterdamse) haven op meerdere vlakken te ontdekken.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -