Uitstel Javabrug over het IJ

0

De eventuele aanleg van de Javabrug in Amsterdam is vier jaar uitgesteld. Namelijk van 2025 naar 2029. Het groeiend aantal reizigers dat dagelijks het IJ oversteekt kan langer door de IJveren worden opgevangen. Dat staat in een  recente voortgangsrapportage.

De gemeente en het rijk hebben een onafhankelijke commissie ingesteld om advies te geven over de oerverbindingen over het IJ. De stad wil graag een brug maar maritieme partijen die gebruik maken van het IJ zijn tegen: zij stellen dat de veiligheid op het water in het geding komt.

Verwachte drukte

Onder meer BLN-Schuttevaer heeft aangegeven dat de Javabrug niet de meest ideale keuze is voor de binnenvaart. Rijkswaterstaat keurde een jaar geleden alle zes varianten af.

De laatste jaren groeit het woon-werkverkeer over het IJ, doordat Amsterdam-Noord in ontwikkeling is en de stad ook als geheel groeit. Steeds meer fietsers en voetgangers steken het IJ over.

De voortgangsrapportage van de commissie benadrukt dat de gemeente moet zorgen voor voldoende veren. Voorlopig kunne die de verwachte drukte nog aan, maar of dat na 2027 ook nog zo is, dat is de vraag.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.