- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMaritieme sector en scholen staan samen op studiekeuzebeurzen

Maritieme sector en scholen staan samen op studiekeuzebeurzen

- Advertentie -

Delen

De hele sector werkt samen om de instroom van studenten in het maritieme en maritiem-technische onderwijs (mbo en hbo) te laten groeien. Brancheorganisaties en onderwijsinstellingen staan dit najaar gezamenlijk op de vier grote studiekeuzebeurzen.

Elk jaar zijn er vier grote studiekeuzebeurzen: in Veldhoven (30 september en 1 oktober), Zwolle (7 en 8 oktober), Utrecht (25 en 26 november) en Rotterdam 9 en 10 december). Daar oriënteren ongeveer 55.000 scholieren in de laatste fase van de middelbare school zich op hun vervolgstudie. Onder de noemer ‘leren werken op en met water’ worden aankomend studenten en hun ouders geïnformeerd over maritieme vervolgopleidingen en de carrièrekansen in de maritieme sector.

Beleving op de beurs

Frits Luijten coördineert de samenwerking. Hij zegt: “Het werken in de maritieme sector speelt zich veelal af buiten het zichtveld, daarom brengen we de maritieme beleving naar de beurzen toe.” Op de stand worden diverse doe-activiteiten aangeboden en studenten en starters delen hun eigen verhaal.

De samenwerking begon in 2021 met vier sectoren. Dit schooljaar werken zeven sectoren (zeevaart, visserij, waterbouw, binnenvaart, maritieme techniek, loodswezen en waterrecreatie) met het voltallige maritieme en maritiem-technische (v)mbo en hbo onderwijs samen.

Samen een sterkere boodschap

Dat het nodig is om gezamenlijk op te trekken is vooral om een sterkere boodschap te kunnen uitdragen. Frans van Weert: “Het unieke van de maritieme sector is dat je als matroos op een zeeschip kunt beginnen en kunt doorgroeien tot internationaal manager bij een scheepswerf. In welke sector kan dat nou? Door samen te werken, kunnen we veel beter vertellen over de vele en diverse ontwikkelmogelijkheden in de sector dan ieder zelfstandig.” Aldus de programmamanager van Wereld van de Binnenvaart.

Nederland Maritiem Land (NML) ondersteunt en onderstreept de noodzaak van de samenwerking door alle informatie over de maritieme sector en daarbij behorende opleidingen te verzamelen op www.maritimebyholland.nl.

Deelnemende branches: Koninklijke Binnenvaart Nederland / Wereld van de Binnenvaart, Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders, Nederlands Loodswezen, Netherlands Maritime Technology, HISWA-RECRON, Stichting Sectorraad Visserij, Vereniging van Waterbouwers / O&O-fonds Waterbouw, Nederland Maritiem Land

Deelnemende onderwijsinstellingen: Berechja, Maritieme Academie Harlingen, Maritiem College IJmuiden Maritiem / Logistiek College de Ruyter, Nova College Scheepvaart, ROC Friese Poort, ROC Vonk, ROC Noorderpoort, STC Group, Hogeschool van Amsterdam, HZ University of Applied Sciences, Rotterdam Mainport Institute,  Maritiem Instituut Willem Barentsz

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -